investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie v pondělí uzavřely na vyšší úrovni a zahájily tak velký týden plný důležitých makroekonomických údajů, politických rozhodnutí a firemních výsledků hospodaření. Index S&P 500 vzrostl o 0,3 %, stejně jako Nasdaq Composite, který byl tažen nahoru hlavně akcií Tesla, jež vzrostly o 15 % díky optimistickým zprávám souvisejícím s technologií Full Self Driving tohoto elektromobilového giganta v Číně. Průmyslový index Dow Jones Industrial Average, který obsahuje méně technologických složek, vzrostl přibližně o 0,3 %.

Akcie krátce odevzdaly zisky z počátku obchodní seance poté, co americké ministerstvo financí zvýšilo odhad federálních půjček na aktuální čtvrtletí o 41 miliard USD na 243 miliard USD. Výnos desetiletého státního dluhopisu se po odhadech vyšplhal na 4,627 %. Investoři vyčkávají do středečního rozhodnutí Fedu, kdy předseda oznámí případné změny v úrokových sazbách a zodpoví dotazy novinářů na rutinní tiskové konferenci. Panuje nyní nejasnost ohledně toho, zda se ochlazení inflace zastavilo a co případné přetrvávání cenových tlaků znamená pro snižování úrokových sazeb. Ropa v pondělí zlevnila o více než 1 %, protože USA podnikly diplomatické kroky ke zprostředkování příměří v Gaze mezi Izraelem a Hamásem. Futures na ropu West Texas Intermediate se usadily na 82,6 USD za barel. Ceny ropy WTI a Brent od začátku roku vzrostly zhruba o 15 %.

Akcie společnosti Tesla v pondělí při otevření burzy prudce vzrostly po zprávách, že generální ředitel Elon Musk získal čínské povolení k nasazení autonomního softwaru FSD (Full Self Driving) automobilky na pevnině. Jak jako první informoval deník Wall Street Journal, lidé obeznámení se záležitostí uvedli, že úředníci sdělili společnosti Tesla, že během Muskovy 24hodinové víkendové návštěvy Pekingu předběžně schválili FSD v zemi. Samostatně agentura Bloomberg dříve uvedla, že Tesla bude k pohonu FSD využívat mapové podklady čínské technologické společnosti Baidu. Tesla již dříve využívala mapové podklady společnosti Baidu pro satelitní navigaci ve svých vozech. Spolupráce s čínskou společností pomohla při schvalování regulačními orgány, protože se minimalizují rizika týkající se ochrany soukromí a bezpečnosti dat, uvádějí zprávy. Akcie společnosti Tesla během seance vyskočily až o 15 % a dostaly se na nejvyšší úroveň od začátku března.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Investoři vyčkávají do středečního rozhodnutí Fedu, kdy předseda oznámí případné změny v úrokových sazbách a zodpoví dotazy novinářů na rutinní tiskové konferenci.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top