investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Kdy investovat do zlata

01.01.2020

Zlato již v minulosti předvedlo několik výrazných a neočekávaných pohybů, jejichž příčinu se dařilo určit až se zpožděním. A navíc ještě jen velmi přibližně. Cenu zlata ovlivňuje především těchto 6 faktorů, přičemž některé z nich působí často i proti sobě, takže rozhodování o správném načasování koupě či prodeje zlata je o to složitější.

Kdy investovat do zlata - faktory ovlivňující cenu

Zlatojiž v minulosti předvedlo několik výrazných a neočekávaných pohybů, jejichž příčinu se dařilo určit až se zpožděním. A navíc ještě jen velmi přibližně. Cenu zlata ovlivňuje především těchto 6 faktorů, přičemž některé z  nich působí často i proti sobě, takže rozhodování o správném načasování koupě či prodeje zlata je o to složitější.


Přečtěte si také: Proč nakupovat zlato   Zlato uchovatel hodnoty   Zlato jako důchodový pilíř


Jaké faktory ovlivňují cenu zlata?

1. Akciové trhy

Dalo by se předpokládat, že vztah ceny zlata k cenám akcií bude vykazovat stejné trendy jako v případě vztahu k úrokovým mírám. Vždy to ale neplatí. Výraznější růst související s  výrazným poklesem cen jsme pozorovali pouze v necelé polovině případů z posledních let. Tento ukazatel tedy nelze úplně opomíjet, nemůžeme na něj spoléhat stoprocentně.


2. Dolar

U dolaru platí to samé, co u akcií. A to včetně četnosti případů stejného vývoje hodnoty dolaru a ceny zlata. Většina komodit se chová k rostoucímu dolaru obráceně.


3. Globální světové události

Pravděpodobně jsou nejvýraznějším faktorem. Obecně platí, že v dobách nejistoty roste význam zlata jako relativně bezpečné investice. Je však třeba počítat s tím, že s počátkem jakékoliv krize cena zlata rychle vzroste, ale po krátké době opět klesá s tím, jak se tyto události stávají srozumitelnějšími a jejich další vývoj předvídatelnější.


4. Inflace

Příklady z minulosti ukazují, že zlato často slouží jako pojistka proti rostoucí inflaci. Zvyšující se inflace vzbuzuje vyšší poptávku po zlatě, a tím se zvyšuje i jeho cena.


5. Ropa

Jestliže se ropa výrazně pohybuje podle globálních událostí (nejistota = růst cen), pak zlato do značné míry kopíruje pohyb cen ropy. Jako všude, tak i zde se však objevují výjimky, takže tento ukazatel neplatí zcela beze zbytku.


6. Úrokové sazby

Zde se často stává (ne však vždy), že s rostoucími sazbami úroků cena zlata klesá. Je to dáno tím, že vlastnictví zlata žádné úroky jeho majitelům neposkytuje a do centra pozornosti investorů se tak dostávají i jiné instrumenty.


Výše uvedené faktory je třeba při investicích do zlata brát v potaz. Do úvah je však třeba zahrnout i vývoj nákladů na těžbu zlata. Ty se nyní v přepočtu na jednu trojskou unci pohybují kolem 1200 dolarů, což je zhruba současná cena zlata na světových burzách. Výraznější pokles pod tuto hranici tak může být spíše krátkodobý, neboť bude vyvolávat pokles těžby, a tím i nabídky kovu na trhu.


Přečtěte si také: Nákup zlata


Kdy investovat do zlata - investiční cykly

Zlato tak jako ostatní investiční nástroje se pohybuje v ekonomických a s tím souvisejících investičních cyklech


Poslechněte si podcast na toto téma:


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top