investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024

Čistý zisk Chevronu klesl o 16,7 procenta na 5,5 miliardy USD...

Americké těžební firmy ExxonMobil a Chevron mají za první čtvrtletí letošního roku nižší zisk než před rokem. Hlavní příčinou je pokles cen zemního plynu a slabší marže rafinerií. Čistý zisk Chevronu klesl o 16,7 procenta na 5,5 miliardy USD (128,9 miliardy Kč), zisk Exxonu se pak snížil o 28 procent na 8,22 miliardy USD (192,6 miliardy Kč). Vyplývá to z dnešních výsledkových zpráv obou firem.

Zisk Chevronu však překonal očekávání analytiků, k čemuž přispěl vyšší objem produkce podpořený akvizicemi. Čistá produkce stoupla o 12 procent na 3,34 milionu ropného ekvivalentu, vyplývá ze sdělení podniku.

Výsledky Exxonu za očekáváním naopak zaostaly, i přes pokles však byly druhé nejvyšší za první čtvrtletí za posledních deset let, upozornila finanční ředitelka Kathryn Mikellsová. Výnosy podle výsledkové zprávy klesly o čtyři procenta na 83,08 miliardy USD. Exxon právě dokončuje převzetí předního producenta břidlicového plynu Pioneer Natural Resources, za kterého nabídl 60 miliard USD.

Ceny ropy se v prvním čtvrtletí meziročně v podstatě nezměnily, ceny zemního plynu ale prudce klesly. Ceny termínových kontraktů na zemní plyn v USA byly na konci prvního čtvrtletí nižší zhruba o 20 procent než před rokem.

Chevron teď dokončuje akvizici firmy Hess za 53 miliard USD, na které se dohodl koncem loňského roku. Získá tak bohatá podmořská naleziště ropy v Guyaně. Exxon však vede s oběma společnostmi spor o aktiva v Guyaně, kde se našly největší zásoby ropy za posledních 20 let. Exxon se tam domáhá předkupního práva na aktiva firmy Hess. Nárok posuzuje mezinárodní rozhodčí komise.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top