investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie ve čtvrtek klesly poté, co výrazně nižší než očekávaný údaj o HDP USA za první čtvrtletí zvýšil obavy ohledně zdraví americké ekonomiky vzhledem k přetrvávajícím vysokým úrokovým sazbám. Index Nasdaq Composite klesl přibližně o 0,6 %. Index S&P 500  ztratil necelých 0,5 %, zatímco Dow Jones Industria se propadl o přibližně 1 %. Indexy se však zotavily z hlubších ztrát na začátku seance.

Výnosy státních dluhopisů po zveřejnění inflačních údajů vzrostly, přičemž benchmarkový desetiletý výnos se vyšplhal na nejvyšší úroveň v tomto roce a poté se pohyboval kolem 4,7 %. Akcie společnosti Meta mezitím klesly o více než 10 %, když se trh pozastavil nad rostoucími náklady, jež firma plánuje vynaložit na investice do infrastruktury umělé inteligence. Zdá se, že výsledky ostatních velkých technologických společností uklidnily obavy, že zklamání společnosti Meta bude tématem celého sektoru. Akcie společnosti Alphabet v odpoledním obchodování vzrostly o více než 10 %, když společnost překonala očekávání Wall Street ohledně čtvrtletních výsledků, oznámila program peněžní dividendy a zpětné odkupy akcií ve výši 70 miliard USD. Akcie společnosti Microsoft mezitím během obchodování po skončení trhu vzrostly až o 5 % poté, co společnost překonala odhady Wall Street ohledně tržeb i zisku na akcii.

Nové údaje odhalily zpomalení americké ekonomiky v prvních třech měsících roku. Ještě více však investory znepokojilo, že inflace zrychlila rychleji, než Wall Street očekávala, což ve čtvrtek vyvolalo na trzích šok. Nejnovější údaje Úřadu pro ekonomickou analýzu ukázaly, že "jádrový" index výdajů na osobní spotřebu (PCE), který nezahrnuje volatilní kategorie potravin a energií, vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 3,7 %, což je nad odhady 3,4 % a výrazně více než 2% přírůstek zaznamenaný v předchozím čtvrtletí. Jednalo se o první čtvrtletní nárůst preferovaného ukazatele inflace Fedu za poslední rok, což podtrhuje obavy, že centrální banka možná nebude snižovat úrokové sazby tak rychle, jak předpokládala. Americká ekonomika navíc rostla v posledním čtvrtletí nejpomaleji za poslední dva roky. Předběžný odhad hrubého domácího produktu USA za první čtvrtletí 2024, který provedl Úřad pro ekonomickou analýzu, ukázal, že ekonomika v daném období rostla anualizovaným tempem 1,6 %, což je méně než 2,5% růst očekávaný ekonomy oslovenými agenturou Bloomberg. Údaj byl výrazně nižší než HDP za čtvrté čtvrtletí, který byl revidován na 3,4 %. Tato zpráva lije studenou vodu na příběh o opětovném zrychlování ekonomiky. Trhy tak nyní čelí silně negativní kombinaci zpomalující ekonomiky, odolné inflace a špatných výsledků technologických gigantů (Tesla, Meta). 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Nové údaje odhalily zpomalení americké ekonomiky v prvních třech měsících roku. Ještě více však investory znepokojilo, že inflace zrychlila rychleji, než Wall Street očekávala, což ve čtvrtek vyvolalo na trzích šok.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top