investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investování do zlata – stručný slovník užitečných pojmů

01.01.2020

Unce, karát, ryzost – znáte přesný význam těchto slov? Pro pochopení tématiky investování do zlata, je nezbytné se orientovat v základních pojmech, které se v branži hojně užívají. Dnes vám tedy přinášíme krátký výčet pojmů, které by se vám mohly hodit.

Unce, karát, ryzost – znáte přesný význam těchto slov? Pro pochopení tématiky investování do zlata, je nezbytné se orientovat v základních pojmech, které se v branži hojně užívají. Dnes vám tedy přinášíme krátký výčet pojmů, které by se vám mohly hodit.


Zlatý slitek

Zlatý slitek označuje formu investičního zlata ve fyzické formě. Výroba nabízí dvě metody lití nebo ražba. Investiční zlato v podobě slitku připouštěné na světové trhy musí dle zákona mít vlastní číslo, ryzost nejméně 995 tisícin, adekvátní hmotnost, která je na trhy připouštěná a označení výrobce, ryzosti a hmotnosti. Zlaté slitky jsou dostupné v hmotnostech 1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 1oz (trojská unce), 50g, 100g, 200g, 500g a 1kg.


Lité zlaté cihly

V počáteční fázi výroby se zlato v podobě drobných granulí, které se přesně naváží, umístí do nádoby a dále se taví při teplotě cca 1200°C v indukční peci. Po roztavení je zlato přelíváno do vyhřátých forem potažených tenkou vrstvou grafitu pro dokonalou hladkost povrchu. Metoda lití se častěji objevuje u zlatých slitků vyšší hmotnosti.


Ražené zlaté cihly

Ražba zlatých slitků probíhá podobně jako ražba mincí a častěji se používá u slitků nižší gramáže (výjimkou je společnost PAMP, která razí zlaté slitky všech hmotností). V počáteční fázi je zlato v podobě granulí, které se roztaví při teplotě 1200°C. Takto roztavené zlato se dále formuje do zlatého pásu, který se umístí na razící lis, kde se vytvoří požadovaný slitek.


Karát

Karát (zkratka kt) je jednotka ryzosti zlatých slitků, jež se používá spíše v klenotnictví. Ryzost čistého zlata je definována jako 24kt a jeden karát odpovídá 1/24 hmotnostního podílu zlata.  


Ryzost

Ryzost zlata je údaj, který udává procentuální zastoupení ryzího zlata ve zlatém slitku. Ryzí zlato má 24 karátů, což odpovídá 999 a 1000 tisícinám ryzosti. Slitiny zlata musí ze zákona mít ryzost alespoň 995 tisícin.


Trojská unce

Jedná se o základní váhovou jednotku, která udává hmotnost drahých kovů na národních a mezinárodních trzích. Troyská unce (oz) představuje hmotnost 31,1035 gramů


Good Delivery

Certifikát Good Delivery potvrzuje maximální kvalitu a volnou směnitelnost zlatých slitků. Pro získání certifikátu musí společnost vyrábět daný drahý kov minimálně 3 roky, rafinovat a obchodovat s minimálně 10 tunami zlata a 30 tunami stříbra za jeden kalendářní rok a základní jmění firmy musí dosahovat alespoň 15 000 000 liber. Tímto certifikátem se může pochlubit například přední rafinér drahých kovů PAMP, jehož sortiment BHS nabízí.


LBMA

LBMA nebo London Bullion Market Association kontroluje standardy certifikace Good Delivery.


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top