investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Zlaté slitky jako investice

01.01.2020

Zlaté slitky jsou jednou z nejoblíbenějších a nejpraktičtějších forem zlata, do které se dá snadno investovat. Velkou předností zlatých slitků je to, že velmi flexibilně odráží aktuální tržní situaci, která se odráží v současném vývoji ceny zlata. Slitky navíc existují v různých formách a vyrábí se v různých hmotnostech.

Zlaté slitky jsou jednou z nejoblíbenějších a nejpraktičtějších forem zlata, do které se dá snadno investovat. Velkou předností zlatých slitků je to, že velmi flexibilně odráží aktuální tržní situaci, která se odráží v současném vývoji ceny zlata. Slitky navíc existují v různých formách a vyrábí se v různých hmotnostech. To dává investorům na výběr. Na pořízení těch nejmenších totiž postačí i nižší desítky tisíc korun a není tedy potřeba hned investovat statisíce nebo miliony.

Přečtěte si také: Zlatá sluneční soustava - jedinečná sběratelská a investiční příležitost!


Výhody zlatého slitku

Nejobvyklejší formou jsou právě malé cihličky, respektive zlaté destičky tvaru obdélníku, se zaoblenými hranami. Z hlediska investora je zlato ve formě slitků oblíbené zejména pro svou likviditu a zároveň stabilní ochranu proti znehodnocení. Od nákupu zlatých slitků byste tak neměli čekat vysoká zhodnocení, ale spíš zajištění a ochranu proti znehodnocení. Další výhodou nákupu zlatého slitku je to, že se stáváte jeho skutečným majitelem a můžete se svou novou cihličkou volně disponovat.


Přečtěte si také: investičním zlatě a druzích zlatých slitků


Uložení zlata

Pro uložení zlatého slitku můžete využít celou řadu možností. Obvyklé je například využít placenou bezpečnostní schránku, kterou nabízí většina bankovních domů. Měsíčně vás přitom ty nejmenší přijdou na několik stokorun. V tomto případě nemusíte mít strach z případných finančních potíží banky – na rozdíl od peněz jsou totiž bankovní schránky nedotknutelné a banka s nimi nesmí disponovat. Nevýhodou je ovšem to, že kapacity úložných bezpečnostních schránek jsou omezené a získat tak své bezpečné místo k uchování zlata se může ukázat jako obtížný úkol. Proto také velká část zejména menších investorů upřednostňuje přechovávání svého zlatého pokladu v domácím trezoru nebo jiném úkrytu.


Finanční výhody

Z finančního hlediska jsou zlaté slitky výhodné ze dvou významných důvodů. Zejména platí to, že investiční zlato ve formě slitků, mincí, prutů a podobně je v ČR i dalších zemích Evropské Unie osvobozeno od daně z přidané hodnoty. Druhým příjemným aspektem je to, že zlato je snadno zpeněžitelné za jakékoli situace. Pokud se rozhodnete svůj slitek z jakéhokoli důvodu prodat, nebude pro vás těžké najít kupce. Díky tomuto všeobecnému zájmu a vysoké tržní konkurenci se i v menších objemech prodávaného zlata cenově můžete přiblížit i jen několik procent od burzovní ceny.



Poslechněte si podcast na toto téma:


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top