investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Investiční zlato jako 4. důchodový pilíř? Proč ne!

16.02.2016

Má jít o konzervativní investici, nástroj k udržení hodnoty prostředků. Jak je tedy možné, že zlato tři roky po sobě oslabovalo ...

Má jít o konzervativní investici, nástroj k udržení hodnoty prostředků. Jak je tedy možné, že zlato tři roky po sobě oslabovalo a jeho hodnota klesla v dolarovém vyjádření o více než 40 %? Vyplatí se vůbec při aktuální ceně do zlata investovat?

U zlata, stejně jako u každé jiné investice, se vždy vyplatí sledovat delší časovou osu. Kdo se spokojí s údaji od roku 2011, nejspíš do tohoto cenného kovu nevloží ani korunu. Jenomže to by bylo velmi krátkozraké. Za posledních 15 let se zlato v českých korunách zhodnotilo o 156 %. V dolarovém vyjádření se dokonce uvádí za posledních 45 let zhodnocení v průměru o 10,71 % ročně.


Tip:  Investiční zlato   Ukládání do zlata   Zlatý slitek


V čase krize zájem o zlato roste

A proč tedy cena zlata v posledních letech tolik klesla? V dolarech o více než 40 %, to už je pořádný propad. Navíc u investice, jejímž cílem je hlavně udržet hodnotu peněz. Za maximálními cenami, které zlato vyhnaly až k 1900 dolarům za unci, stála především nedávná hospodářská krize. V každé krizi se totiž hledá bezpečný přístav. A ten investoři i spekulanti tradičně nacházejí ve zlatě.

Když nastalo kvantitativní uvolňování centrálních bank, laicky řečeno tištění nových peněz, obávali se investoři inflace. A do čeho uložit prostředky, když hrozí znehodnocení? Proto samozřejmě vzrostl prodej zlata. Zde lze tedy spatřovat i důvod posledního vzestupu ceny, který vrcholil v roce 2011. Když se ale ukázalo, že vysoká inflace nenastane, hlad po zlatu postupně opadl a následoval zmíněný pokles.

Za současnými cenami ale nehledejte jen spekulace. „Cena zlata se stanovuje v dolarech, proto se na ní projevilo i posilování dolaru v posledních letech. Takže i když cena zlata v dolarovém vyjádření poklesla o více než 40 %, vzhledem k tomu, že vůči české koruně dolar posílil, je propad jeho hodnoty v českých korunách poloviční,“ vysvětluje analytik BHS Petr Hlinomaz. Navíc lze z dlouhodobých trendů vyčíst, že vždy po střednědobém propadu ceny následuje dlouhodobý růst.

Je také třeba si uvědomit, že cena zlata, kterou zde dosud uvádíme, platí na burze. Nenakupuje se tam fyzické zlato. Na burzách dochází pouze k peněžnímu vypořádání, obchody jsou založeny na futures kontraktech. Nejde tedy o přímý vliv nabídky a poptávky, který by byl ovlivněn těžbou, jako je tomu například u ropy. 


Kouzlo fyzického zlata

Privátní investice do drahého kovu ale většinou stojí na nákupu investičního zlata. Jde o zlaté investiční mince, zlaté slitky, cihly. Češi mají uloženo ve zlatě a drahých kovech dvě až tři procenta svých aktiv. Západoevropané v tento typ spoření důvěřují ještě více – ukládají do něj kolem 12 až 15 procent, ve východní Evropě až 30 procent. Pro jednodušší představu má průměrný Němec 122 g zlata a průměrný Čech pouze 0,8 g zlata. Vidíme tedy, že Češi mají v investicích do žlutého kovu značné rezervy, byť se jejich pozornost na investice do investičního zlata v roce 2015 zhruba zdvojnásobila. A jako chytrý investor věnuje prostor dobrému načasování, protože i když ceny zlata v současné době vlivem napětí na trzích rostou, ve srovnání s rekordním rokem 2011 jsou stále nízké. Mnoho renomovaných ekonomů předpokládá v příštích letech strmý nárůst ceny zlata.


Zlatou cihličku si můžete pořídit rovnou, nebo si do ní ukládat postupně po měsíčních splátkách, obdobně jako například u stavebního spoření. „Klienti do něj u nás mohou investovat. Za peníze, které do něj každý měsíc vloží, se jim zlato fyzicky přikupuje, podle aktuální ceny. V BHS nabízíme slitky o hmotnosti 100, 250 a 500 gramů. U každého slitku je stanovena minimální úložka, maximální ne. Takže když cena zlata poklesne, je možné investovat více,“ vysvětluje analytik Jiří Zendulka.

U spolehlivých společností je investiční zlato samozřejmě certifikované, nemusíte mít tedy obavy o jeho původ. Když je investice u konce, cihlu si můžete buď převzít, nebo ji prodat společnosti BHS za tržní cenu a utržit peníze. Výhodou zlata je jeho velká likvidita, není problém ho odprodat, a to doslova kdekoli na světě.


Porovnání: Co koupíme za trojskou unci zlata

Zboží 1995 2016
Tvrdý sýr (kg) 115 236
Pomeranče (kg) 547 1161
Vajíčka (ks) 4027 9070
Chléb (kg) 993 1268
Benzín Natural (l) 525 1073
Pivo (l) 854 1326
Brambory (kg) 1100 2000

 

„Přesto považuji zlato spíše za zajišťovací investici, pro udržení hodnoty vložených prostředků. Ve zlatě můžete mít bezpečně uloženou část majetku. S trochou nadsázky lze zlato považovat za 4. důchodový pilíř. Zároveň ale, když jde cena zlata nahoru, je možné ho  se zhodnocením prodat,“ doplňuje Petr Hlinomaz.

Zlato přesně zapadá do „Pravidla tří loukotí.“ Toto pravidlo je prověřeno mnoha stoletími a jednoduše se dá popsat asi takto. Představte si váš majetek jako kolo, které je rozděleno třemi loukotěmi. V první části máte pozemky, nemovitosti. V druhé části peníze, akcie a další produkty kapitálového trhu. Ve třetí části jsou to uchovatele hodnoty jako např. obrazy či jiné umění, zlato, diamanty apod. V času dějin se toto kolo otáčí a každý čas je něco jiného na vrcholu a něco jiného v propadu. Dobrý hospodář pak podle situace vhodně uzpůsobuje velikost částí kola, a tím jeho majetek neztrácí, a pokud je velmi dobrým hospodářem, tak i roste.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top