investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Váhy a míry zlata

01.01.2020

Téměř každý laik, který se začne zajímat o zlato a případně zvažuje i investici do něj, se dříve či později může dostat do úzkých z toho, že začne mít zmatek v jednotkách. Právě zlato se totiž měří různými mírami, které se v různých částech světa liší a jsou navíc často ovlivněny historickými váhovými systémy, které se u jiných příležitostí již nepoužívají.

Téměř každý laik, který se začne zajímat o zlato a případně zvažuje i investici do něj, se dříve či později může dostat do úzkých z toho, že začne mít zmatek v jednotkách. Právě zlato se totiž měří různými mírami, které se v různých částech světa liší a jsou navíc často ovlivněny historickými váhovými systémy, které se u jiných příležitostí již nepoužívají. 


Karát

Jednou z nejčastěji skloňovaných měr týkajících se drahých kovů je karát. Patří k  nejstarším, dodnes široce používaným jednotkám. Používal se totiž již ve staré Arábii a Persii. Hmotnostní míra karátu byla původně odvozena od svatojánského chleba. Semena stromu rohovníku obecného, latinsky Ceratonia siliqua, na kterém svatojánský chleba roste, jsou si vzájemně totiž velmi podobná a neobyčejně přesně se shodují i ve své hmotnosti. V oblasti svého vzniku byla navíc semena této plodiny široce dostupná, takže si každý mohl snadno na rovnoramenné váze ověřit hodnotu zakoupeného šperku. Z dávné tradice se tato míra dochovala dodnes. Nyní se ovšem v praxi v kontextu míry váhy používá metrický karát (ct), který odpovídá hmotnosti 0,2 g (200 mg). Z hmotnostní jednotky karátu je odvozena i čistota kovu.


Přečtěte si také: Zlato - kus svobody     Zlaté slitky 


Troyská unce

Unce je původně míra hmotnosti, ale také objemu, a dokonce i délky. Pochází z latinského uncia a obecně znamená díl z celku, v dvanáctkové soustavě pak specificky jednu dvanáctinu. Konkrétněji tak vyjadřovala dvanáctinu assu (mince) nebo libry. V případě jednotky vzdálenosti pak dvanáctinu stopy (anglický výraz inch označující míru palce je odvozen právě ze slova uncia).

Pokud jde o drahé kovy a drahokamy, mluvíme dnes ovšem výhradně o unci troyské (troy ounce). Ta byla definována ve francouzském městě Troyes, kde se od roku 1773 razily mince. Odtud se rozšířila do celého světa. V poměru dolarů za troyskou unci je dodnes obvykle uváděna i světová cena zlata. 

I troyská unce je dvanáctina troyské libry a odpovídá hmotnosti přibližně 31,1035 g. Pro troyskou unci se používá zkratka 1 oz t. Můžeme se setkat i se zápisem velkého písmena X, následovaným chemickou značkou drahého kovu. Například tedy 10 XAu znamená deset troyských uncí zlata, respektive přibližně 310 gramů zlata.


Další míry zlata

Ve světě se zlato váží i dalšími, u nás spíše neznámými jednotkami. Příkladem může být tola. Tato jednotka je i přes své oficiální nahrazení metrickým systémem dodnes aktivně používaná v některých zemích jihovýchodní Asie, zejména v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Singapuru. I tola, podobně jako karát, je původně odvozena od váhy široce dostupného semene ratti. Dnes je však definována jako přesně 3/8 troyské unce, tedy přibližně 11,34 g.


Podobných zlatých měr, které pramení z tradice dané země, je více. V mezinárodním obchodě s drahými kovy se sice nepoužívají, ale na lokálních trzích je stále možné na ně narazit. Na dálném východě se tak můžeme setkat s taelem (přibližně 37,43 g) v Thajsku, v Thaiwanu s bahtem (15,244 g), v Koreji se drahé kovy a drahokamy váží v donech (3,8 g) a stejnou váhu má i vietnamský chi.


Poslechněte si podcast na toto téma:

Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.

Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top