investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Uchování investičního zlata

01.01.2020

Investiční zlato má kromě svých nesporných předností i jednu další vlastnost, s níž musíte počítat. Na rozdíl od virtuálních peněz na účtech nebo ve fondech, zlato fyzicky vlastníte. Je sice pěkné, že si na něj můžete kdykoli sáhnout a prohlédnout si ho, je ale také potřeba myslet na to, jak ho bezpečně zabzepečit.

Kde koupit zlatou cihlu? Investiční zlato má kromě svých nesporných předností i jednu další vlastnost, s níž musíte počítat. Na rozdíl od virtuálních peněz na účtech nebo ve fondech, zlato fyzicky vlastníte. Je sice pěkné, že si na něj můžete kdykoli sáhnout a prohlédnout si ho, je ale také potřeba myslet na to, jak ho bezpečně zabezpečit.

Možností, jak zlato uchovávat, je několik. Přinášíme jejich základní přehled, výhody i náklady s úschovou spojené.


Investiční zlato doma


Nejlevnější varianta. K tomu, aby byla zároveň bezpečná, už ale musíte s rostoucími náklady počítat. Nechcete-li mít zlaté slitky jenom tak zavřené ve skříni nebo v šuplíku, je potřeba pořídit domácí trezor. Ten se samozřejmě hodí i například na šperky či cenné dokumenty, o jeho pořízení ale začnete uvažovat v momentě, kdy hodnota vašich cenností přeroste určitou hranici. A za ní se můžete dostat právě díky investičnímu zlatu. Domácích trezorů je v nabídce celá řada a musíte počítat s náklady na jeho pořízení. Jde ale – na rozdíl od jiných možností – o jednorázový náklad. Po jeho pořízení již nemusíte další výdaje řešit.

 

Bezpečnostní schránka pro zlato


Druhou možností pro uchování vašeho investičního zlata je pronajmout si bankovní bezpečnostní schránku. Výhodou je, že v bance je vaše zlato v bezpečí, systém ochrany mají bankovní domy propracovaný, protože jejich úspěch stojí na důvěře klientů. A s tou nelze hazardovat. Když ale budete mít své investiční zlato v bezpečnostní schránce, nepřijdete o něj ani při hypotetickém krachu banky. Na druhé straně musíte znovu počítat s náklady. Roční pronájem takové schránky vás vyjde na několik stovek až tisíců korun – záleží na velikosti schránky. Většina bank také podmiňuje pronájem bezpečnostní schránky na vaše investiční zlato tím, že jste jejím klientem.


Nebankovní trezor


Pro úschovu svého investičního zlata a dalších cenností můžete využít také profesionální úschovné místo mimo banku. Na trhu jsou firmy, které se na úschovu cenností specializují. Mají často ostrahu, jsou přístupné nonstop a majetek v nich uložený je pojištěný. Bezpečnostní schránku si v takovéto firmě můžete pronajmout jak na jeden měsíc, tak dlouhodobě. Ceny se pohybují v rádu tisícikorun za rok, opět, podle velikosti schránky.


Uschovejte zlato u prodejce


Další možností, kterou máte, je nechat si uschovat své investiční zlato v bankovním trezoru prodejce, u kterého jste si jej koupili. Možnost je také koupit zlato v bance, kde rovnou zůstane uschované. Toto však nabízejí jen někteří prodejci. Z povahy věci by měl být tento způsob uložení investičního zlata levnější, než pronájem vlastního bankovního trezoru.



Poslechněte si podcast na toto téma:


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top