investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Akcie opět končí obchodní týden v zelených číslech

20.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Již rok klesají ceny zemědělských výrobců

20.05.2024
cenaprůmyslvýrobačesko

Optimální investiční portfolio do příštích let

20.05.2024
akciedluhopisyinflaceinvesticetechnologie

Ranní zpravodaj: Dow Jones se poprvé v historii dotkl hranice 40 000 bodů

17.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se ve středu vyvíjely smíšeně, průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,4 %, zatímco index S&P 500 uzavřel v tento den zhruba beze změny. Technologický index Nasdaq Composite klesl přibližně o 0,2 %.

Ačkoli si akcie v posledních dnech připsaly řadu zisků, v úterý rallye ztratila na síle, protože tvůrce politiky Fedu Neel Kashkari signalizoval, že sazby pravděpodobně ještě nějakou dobu zůstanou na historických maximech. Prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová ve středu tuto představu ještě prohloubila, když uvedla, že snížení inflace bude trvat déle, „než se dříve myslelo“. Nejistota ohledně podnikových zisků také přiměla některé investory k zamyšlení, když sezóna vstoupila do své závěrečné části. Zatímco technologické společnosti většinou splnily vysoká očekávání, pozornost se nyní soustředí na to, zda se jim ostatní sektory dokáží vyrovnat. V rámci středečního programu se nepodařilo naplnit prognózu klíčového ukazatele rezervací společnosti Uber, což stáhlo její akcie o téměř 6 % dolů. Akcie společnosti Shopify se propadly o téměř 19 % poté, co platforma elektronického obchodování předpověděla nejpomalejší čtvrtletní růst tržeb za poslední dva roky.

Od 16. dubna, tedy přibližně od doby, kdy index S&P 500 dosáhl svého nedávného dna, sektorově vedou veřejné služby (utility), které vzrostly o téměř 12 % a představují veškerý dosavadní roční zisk sektoru. Sektor Consumer Staples ve stejném období vzrostl o téměř 5 %. Ačkoli jsou tyto akcie často označovány slovním spojením „defenzivní“, které odkazuje na jejich lepší výkonnost v prostředí slabších hospodářských výsledků, akcioví stratégové uvedli, že nejpravděpodobnějším důvodem růstu je diverzifikace investorů, nikoli nedávné slabší než očekávané ekonomické údaje. Vzhledem k tomu, že oba sektory patřily v posledním roce k nejhorším v rámci indexu S&P 500, lze to zdůvodnit tím, že se pouze jedná o rotaci investorů do "zanedbaných" sektorů. Utility do březnového obchodování vstoupily s největším diskontem vůči indexu S&P 500 z hlediska ocenění (pomocí poměru forwardové ceny k zisku) od roku 2009. Spotřební zboží mezitím za poslední rok zaostalo za indexem S&P 500 o téměř 30 %. To představovalo potenciální nákupní příležitost v obou tradičně „defenzivních“ sektorech. Když trhy rostou tak moc, jako jsme rostli od října, lidé jsou nervózní, chtějí se přesunout do něčeho defenzivnějšího, vybrat si nějaké zisky. Také si investoři možná říkají: Co se nepovedlo a co by mohlo mít příležitost něco dohnat nebo se lépe udržet, kdyby se trh korigoval?'


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Od 16. dubna, tedy přibližně od doby, kdy index S&P 500 dosáhl svého nedávného dna, sektorově vedou veřejné služby (utility), které vzrostly o téměř 12 % a představují veškerý dosavadní roční zisk sektoru.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top