investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024

Situace se později začala vracet k normálu...

Restaurace amerického fastfoodového řetězce McDonald's dnes v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému. Problémy hlásily provozovny v Japonsku, Hongkongu, Austrálii nebo na Novém Zélandu, v Evropě například v Británii, Německu, Dánsku, Itálii, České republice nebo na Slovensku. Firma podle agentury Reuters uvedla, že útok hackerů za těmito problémy nestál, nic bližšího k příčině ale nesdělila. Situace se později začala vracet k normálu.

O potížích začaly už brzy ráno informovat restaurace v některých asijských zemích. Někde nešlo zadat objednávku přes mobilní aplikaci, jinde nefungovaly samoobslužné kiosky. Mnoho restaurací v Japonsku nepřijímalo ani objednávky zadané osobně u výdejového pultu. Agentura Kjódó později informovala, že část restaurací opět funguje. McDonald's má po celém Japonsku podle svých internetových stránek skoro 3000 provozoven.

Sociálně sítě zaplavily stížnosti zákazníků, kteří si nemohli objednat jídlo a pití. Část restaurací se vrátila k běžnému provozu po několika hodinách, jinde byl výpadek delší. Bez problémů tak už jsou restaurace například v Bangkoku, Miláně, Londýně či v Praze. Podobně už po výpadku opět fungují restaurace McDonald's v Dánsku nebo v Irsku. Kolika restaurací po celém světě se výpadek týkal, není známo, centrála McDonald's v Chicagu na dotazy novinářů bezprostředně neodpověděla.

Novozélandský list NZ Herald s odkazem na zaměstnance amerického řetězce v Aucklandu napsal, že McDonald's kvůli výpadku systému nemohl nikoho obsloužit. Podobné to bylo i v Austrálii, kde už se ale většina restaurací také vrátila k běžnému provozu, uvedla na síti X místní součást řetězce.

Situace v Hongkongu byla trochu jiná. Zatímco on-line zadávat objednávky nešlo, řetězec byl schopen zákazníky obsloužit alespoň u výdejového pultu. Podobně v Bangkoku, kde výpadek trval asi hodinu, bylo možné stále objednávat u pultu a platit hotově. Platebními kartami to nešlo.

"Výpadky informačních systémů jsme zaregistrovali v Česku i na Slovensku," sdělila ráno ČTK mluvčí řetězce v České republice Lucia Poláčeková. Výpadek podle ní trval asi dvě hodiny. McDonald's v Česku ve spolupráci s 24 partnery provozuje síť výhradně franšízových restaurací, je jich více než 120.

Americký řetězec McDonald's na svém webu uvádí, že má více než 38.000 provozoven ve více než 100 zemích světa. Jen ve Spojených státech je jich více než 14.000. Zhruba 93 procent restaurací vlastní a provozují nezávislí podnikatelé, kterým firma poskytuje licenci a podporu. Do roku 2027 by řetězec chtěl mít po celém světě 50.000 provozoven.

Začátkem tohoto měsíce se potýkaly s technickými problémy sociální sítě Facebook a Instagram, které patří americké společnosti Meta Platforms. Výpadky na více než dvě hodiny narušily globální služby pro stovky tisíc uživatelů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top