investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024

Tržby zhruba stagnovaly na 12,4 miliardy dolarů...

Americké firmě Nike, která je největším světovým výrobcem sportovních doplňků, ve třetím čtvrtletí finančního roku meziročně klesl čistý zisk o pět procent na 1,17 miliardy dolarů (27,5 miliardy Kč). Tržby zhruba stagnovaly na 12,4 miliardy dolarů, uvedla firma ve čtvrteční tiskové zprávě. Zároveň varovala, že v první polovině nadcházejícího finančního roku počítá s poklesem tržeb.

"Provádíme nezbytné úpravy, abychom podpořili další kapitolu růstu společnosti Nike,“ řekl prezident a výkonný ředitel firmy John Donahoe.

Firma chce omezit některé franšízy, aby ušetřila na nákladech. To je i důvod, proč očekává pokles tržeb. Vedení podniku tak uznává, že strategie zaměřená přímo na spotřebitele nevedla k očekávanému růstu a že v segmentu běžecké obuvi a souvisejících produktů dokonce oslabuje, uvedla agentura Reuters.

Svůj finanční rok firma uzavírá na konci května, se slabšími tržbami tedy počítá už v letním období, kdy začíná finanční rok 2025. Nike očekává pokles tržeb v řádu jednotek procent, výrazněji nad pět procent by se pokles dostat neměl. Firma loni v prosinci představila úsporný plán za dvě miliardy dolarů. Jeho součástí je snížení výroby produktů, po kterých je slabší poptávka, a také podpora dodavatelského řetězce.

Finanční ředitel Matthew Friend po zveřejní výsledků pak v rozhovoru s analytiky řekl, že Nike omezuje objednávky klasických bot, jako je Air Force 1, ale i běžeckých bot Pegasus Running. Více se naopak zaměří na vývoj nových produktů.

Varování o poklesu tržeb firma sdělila po uzavření akciového trhu. Její akcie v řádném obchodování zpevnily o více než půl procenta, po zveřejnění výsledků ale v rozšířeném obchodování odepsaly přes šest procent na 94,50 USD.

Jedním z hlavních konkurentů firmy Nike je německá společnost Adidas. Ta minulý týden uvedla, že loni hospodařila s čistou ztrátou z běžné činnosti 58 milionů eur ve srovnání se ziskem 254 milionů eur v roce předchozím. Jde o její první ztrátu od roku 1992.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top