investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Umělá inteligence lidstvo ovlivní stejně jako tiskařský lis

08.04.2024

Ve výročním dopise akcionářům to napsal šéf banky JPMorgan Chase Jamie Dimon...

Umělá inteligence (AI) bude mít na lidstvo stejný dopad jako tiskařský lis, elektřina a počítače. Ve výročním dopise akcionářům, který byl dnes zveřejněn, to napsal letitý šéf banky JPMorgan Chase Jamie Dimon. Umělou inteligenci si vybral jako první téma v aktuálním přehledu problémů, kterým čelí největší americká banka. Vedle AI se podle něj potýká ještě s geopolitickými riziky, nedávnými akvizicemi a regulací.

"Ačkoli neznáme plný účinek ani přesné tempo, jakým AI změní naše podnikání - nebo jak ovlivní společnost jako celek - jsme zcela přesvědčeni, že důsledky budou mimořádné," uvedl Dimon. Dopad způsobí "možná stejnou transformaci jako některé významné technologické vynálezy za posledních několik set let jako tiskařský lis, parní stroj, elektřina, výpočetní technika a internet", dodal.

Dimonův výroční dopis investorům mívá ve světě byznysu vzhledem k jeho významu v odvětví financí velký ohlas. Letos v něm vyniklo právě zaměření na umělou inteligenci, kterou v tomto formátu Dimon poprvé zmínil v roce 2017. Banka nyní v oblasti AI, strojového učení a datové vědy zaměstnává kolem 2000 lidí.

"Předpokládáme, že využití umělé inteligence nabude postupem času potenciál rozšířit prakticky všechny pracovní pozice a ovlivnit složení naší pracovní síly," napsal dále Dimon. "Může sice vést k redukci některých druhů pozic, ale může také vytvořit jiné," dodal.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top