investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje, který byl podpořen středečním překvapivým růstem spotřebitelských cen. Technologický index Nasdaq Composite vedl a posílil o zhruba 1,7 %. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,7 %, zatímco Dow Jones měl skromnější den a uzavřel jen mírně pod nulou.

Mezitím se výnos 10letého státního dluhopisu obchodoval kolem 4,56 % a ustálil se poté, co ve středu prudce vzrostl a dotkl se nejvyšší úrovně od listopadu. Členové "velké sedmičky" technologických akcií pomohli vést tuto včerejší rally: Apple a Nvidia si připsaly více než 4 %, zatímco Amazon posílil o více než 1,5 % a dosáhl svého prvního rekordu od roku 2021. Index cen výrobců USA v březnu vzrostl oproti předchozímu měsíci o 0,2 %, což je nižší tempo růstu, než předpokládali ekonomové. Meziroční růst o 2,1 % byl rovněž pod odhady. 

Akcie společnosti Apple během odpoledního obchodování vzrostly o téměř 4 % a dosáhly tak nejlepšího jednodenního růstu za téměř rok. Tento pohyb přišel poté, co agentura Bloomberg informovala, že technologický gigant se chystá vylepšit své počítače Mac o novou skupinu vlastních procesorů zaměřených na umělou inteligenci. Agentura Bloomberg napsala, že by se tím Apple snažil "podpořit pomalý prodej počítačů". Čtvrteční růst akcií společnosti Apple přichází po náročném období, kdy se akcie nedávno dostaly na nejnižší úroveň v roce 2024 kvůli obavám z celkového zpomalení poptávky po jejich produktech.

Po dalších známkách toho, že pokles inflace se zpomalil, zatímco hospodářský růst zůstává odolný, ekonomické týmy Bank of America a Deutsche Bank posunuly své projekce pro snížení úrokových sazeb Fedu v letošním roce. Oba ekonomické týmy, které dříve předpovídaly uvolňování sazeb od začátku léta, se nyní domnívají, že Fed poprvé sníží sazby v prosinci, což znamená pouze jedno celkové snížení pro rok 2024. "Už si nemyslíme, že tvůrci politiky získají potřebnou důvěru, aby mohli začít snižovat v červnu," napsal ve čtvrtek ve své výzkumné zprávě ekonom americké Bank of America Michael Gapen. "Očekáváme, že inflace zůstane v nejbližším období relativně odolná. Prognózujeme, že jádrový PCE v březnu a dubnu dosáhne meziměsíčně 0,25 %. Díky tomu bude snížení již v červnu nebo září nepravděpodobné, pokud nebudou existovat jasné známky zhoršení situace na trhu práce." Hlavní ekonom Deutsche Bank v USA Matthew Luzzetti v nové výzkumné zprávě napsal, že nedávný vývoj, včetně horších než očekávaných inflačních údajů, solidních údajů z trhu práce a uvolnění finančních podmínek, "jasně oslabil důvody pro zahájení snižování sazeb". "Další neuspokojivé údaje o inflaci nebo volby, jež s sebou přinesou fiskální stimuly by mohly zvýšit inflaci (např. obchodní nebo imigrační politika). To by pak nahrávalo nulovému snížení sazeb v tomto roce a v roce 2025," napsal Luzzetti. Dodal však že delší období zvýšených sazeb zvyšuje rizika negativních událostí souvisejících s finanční stabilitou, které by mohly vyvolat výraznější zpomalení ekonomiky, jež by si nakonec vyžádalo výraznější uvolnění politiky.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie společnosti Apple během odpoledního obchodování vzrostly o téměř 4 % a dosáhly tak nejlepšího jednodenního růstu za téměř rok. Tento pohyb přišel poté, co agentura Bloomberg informovala, že technologický gigant se chystá vylepšit své počítače Mac o novou skupinu vlastních procesorů zaměřených na umělou inteligenci.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top