investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024

Cena akcií podniku proto v reakci na zprávu vzrostla o více než třetinu...

Nizozemský výrobce zdravotnických zařízení Philips ve Spojených státech zaplatí 1,1 miliardy dolarů (zhruba 26 miliard Kč) za urovnání žalob souvisejících se stažením dýchacích přístrojů z trhu. Philips o tom dnes informoval v tiskové zprávě spolu s výsledky hospodaření. Dohodnutá částka je výrazně nižší, než se předpokládalo. Cena akcií podniku proto v reakci na zprávu vzrostla o více než třetinu.

"Toto urovnání je výrazně nižší než očekávání v rozsahu od dvou do čtyř miliard dolarů a než krizová varianta ve výši deseti miliard dolarů," uvedli podle agentury Reuters analytici ze společnosti Barclays. Dodali, že dohoda o urovnání přichází mnohem dříve, než se očekávalo, a odstraňuje tak obavy z vleklých právních sporů.

Akcie podniku se v reakci na zprávu o dohodě vyšplhaly až na dvouleté maximum. Krátce před polednem si připisovaly zhruba 37 procent.

Firma dýchací přístroje stáhla z trhu v roce 2021 kvůli obavám, že jejich pěnové části se mohou rozložit a stát toxickými. Philips kvůli těmto přístrojům nadále čelí žalobám v Evropě. Šéf podniku Roy Jakobs nicméně uvedl, že díky dohodě v USA je většina požadavků souvisejících s touto kauzou vyřešena. "Je to důležité k ukončení nejistoty a vyjasnění naší další cesty vpřed," prohlásil.

Společnost Philips dnes uvedla, že v rámci dohody nepřiznala žádné pochybení. Firma dnes také představila své finanční výsledky za první čtvrtletí. Její zisk před zdaněním, úroky a amortizací (EBITA) bez zahrnutí mimořádných položek vzrostl meziročně o osm procent na 388 milionů eur (téměř deset miliard Kč). Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 361 milionů eur.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top