investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Češi jsou v investování stále opatrní. Změna přicházi s mladou generací

14.05.2024
investicepenízečesko

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024

Tržní události předchozího dne

Tento týden nebude patřit k těm klidnějším vzhledem k výsledkům technologických gigantů (Apple, Amazon) a dalších významnějších společností a k údajům trhu práce USA či zasedání Fedu a následné tiskové konferenci. Tato záplava informací se bude odehrávat na pozadí inflační nejistoty a geopolitických rizik, která se týkají zejména Izraele a Ukrajiny. Podle nejnovějších statistik ekonomika USA rostla v 1. kvartále, ale pomaleji, než se předpokládalo. Inflace rostla také, ale výrazněji. V kombinaci se znepokojením nad výdaji společnosti Meta Platforms, o jejichž plánech hovořila ve svém hovoru k výsledkům, se akciový trh dostal do hluboké krize. V polovině tohoto propadu se však začalo dokupovat, čemuž dopomohl i optimismus akcionářů Tesly, Alphabet, či Microsoft. Mimojiné Nvidia po několika týdnech poklesů vyskočila asi o 13 %.

Poučení týdne je následující: Tento trh není spolehlivě býčí. K jeho prudkému pohybu opačným směrem stačí velmi málo, je to dáno vysokými valuacemi a nestabilním makro prostředím. Nyní je na řadě Fed a velká zpráva o zaměstnanosti v USA. Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell je v ošemetné situaci. Od listopadu říká, že Fed skončil se zvyšováním sazeb a chce je snížit. Jenže, jak on, tak další představitelé Fedu nyní tvrdí, že údaje o inflaci jim to nyní nedovolují. Tyto zmeny v názorech nepřidávají Fedu na kredibilitě, ukazuje to, že ani bankéři dobře nerozumí současnému makro prostředí. Inflační cíl Fedu jsou 2 %. Skutečná inflace se drží kolem 3 % poté, co v roce 2022 dosáhla až 9 %. Fed v úterý zahajuje dvoudenní zasedání a očekává se, že ve středu ponechá svou klíčovou sazbu federálních fondů na úrovni 5,25 až 5,5 %. Po skončení zasedání uspořádá Powell svou obvyklou tiskovou konferenci, na které bude diskutovat o vnitřních aspektech rozhodnutí a složitostech současných frustrujících inflačních tlaků. Předseda možná dostane také otázku nebo více otázek ohledně zprávy deníku Wall Street Journal, že plánovači bývalého prezidenta Donalda Trumpa chtějí omezit nezávislost Fedu a možná dokonce Powella vyhodit - pokud Trump vyhraje nové prezidentské období. Powellův současný čtyřletý mandát předsedy končí v roce 2026.

Tou největší zprávou týdne je dubnová zpráva o zaměstnanosti, která vyjde v pátek před otevřením amerických trhů. Očekává se, že v dubnu nezaměstnanost byla na úrovni 3,8 % a nově zaměstnaných bylo 240 000. To jsou solidní čísla, která vykazují jen málo známek vážného ekonomického oslabení. Tento týden zveřejňuje své hospodářské výsledky celkem 175 společností z indexu S&P 500. Mezi společnostmi z indexu S&P 500 je šest členů indexu Dow. V úterý podávají zprávy společnosti 3M , Amazon.com, Coca-Cola a McDonald's. Ve čtvrtek reportují společnosti Amgen a Apple. Zpráva společnosti Apple a její call k výsledkům budou podléhat velkému zájmu. Společnost zatím nevyjádřila, jak bude využívat umělou inteligenci. A prodeje iPhonů jsou pod tlakem, zejména v Číně. Akcie společnosti se letos propadly o 12,1 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Poučení týdne je následující: Tento trh není spolehlivě býčí. K jeho prudkému pohybu opačným směrem stačí velmi málo, je to dáno vysokými valuacemi a nestabilním makro prostředím.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top