investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024

Konkurentu Wells Fargo zisk naopak kvůli nižším výdělkům z úroků od klientů klesl...

Americká banka JPMorgan Chase zvýšila v prvním čtvrtletí zisk meziročně o šest procent na 13,42 miliardy dolarů (319 miliard Kč). Pomohly jí vyšší příjmy z úroků. Největší americká banka to uvedla ve svém dnešním sdělení. Její akcie po oznámení ale odepsaly před zahájením dnešního obchodování čtyři procenta poté, co prognóza příjmů z úrokových plateb zaostala za očekáváním analytiků. Konkurentu Wells Fargo zisk naopak kvůli nižším výdělkům z úroků od klientů klesl a dolů zamířily i jeho akcie. Nižší zisk má za první kvartál i banka Citigroup, její akcie se ale vydaly vzhůru.

"Řada ekonomických ukazatelů je nadále příznivá. Při pohledu do budoucna však zůstáváme ostražití vůči řadě významných nejistých sil," uvedl generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon a poukázal na geopolitické napětí a přetrvávající inflaci.

Rostoucí úrokové sazby ve Spojených státech pomohly věřitelům zvýšit čistý úrokový výnos, tedy rozdíl mezi tím, co banky vydělají na úvěrech a co vyplatí za vklady.

Na opravné položky k úvěrovým ztrátám si JPMorgan vytvořila rezervu ve výši 1,88 miliardy dolarů, zatímco loni to bylo 2,28 miliardy. Celkové tržby banky v prvním kvartálu vzrostly o devět procent na 41,93 miliardy dolarů.

Zisk Wells Fargo ve čtvrtletí klesl o více než sedm procent na 4,62 miliardy dolarů. Její čisté úrokové výnosy se ve čtvrtletí snížily o osm procent v důsledku dopadu vyšších úrokových sazeb na náklady financování, včetně dopadu přechodu zákazníků na vkladové produkty s vyšším výnosem.

Tržby ve výši 20,86 miliardy dolarů překonaly odhad 20,20 miliardy dolarů. Banka v prvních třech měsících roku vyčlenila 938 milionů dolarů jako rezervu na úvěrové ztráty.

Akcie Wells Fargo před zahájením obchodování ztrácejí jedno procento. Od začátku roku ale mají akcie k dobru více než 15 procent, čímž překonávají devítiprocentní výnos širšího indexu S&P 500.

Čistý zisk Citigroup za tři měsíce do 31. března klesl na 3,4 miliardy dolarů ze 4,6 miliardy USD ve stejném období loni. Banka vynaložila více prostředků na odstupné pro propuštěné zaměstnance a vyčlenila peníze na doplnění vládního fondu pojištění vkladů. Tržby v prvním čtvrtletí klesly o dvě procenta na 21,1 miliardy dolarů.

Akcie Citigroup přidávají před zahájením obchodování 1,3 procenta. Od začátku roku jsou v plusu 14,5 procenta.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top