investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Coca-Coly překonaly odhady

24.04.2023

Poptávka zůstala navzdory vyšším cenám silná...

Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola zvýšil v prvním čtvrtletí tržby meziročně o pět procent na 10,98 miliardy dolarů (bezmála 234 miliard Kč), a překonal tak odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Poptávka po jejích nápojích zůstala vysoká navzdory růstu cen, které zvedají dražší suroviny a náklady na dopravu.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali tržby na 10,80 miliardy dolarů. Průměrné prodejní ceny se v prvním čtvrtletí zvýšily o 11 procent, jednotkové objemy vzrostly o tři procenta, sdělila firma.

Coca-Cola v únoru uvedla, že letos bude dál zvyšovat ceny nealkoholických nápojů "po celém světě". Chtěla je ale zvyšovat mírnějším tempem než konkurenční PepsiCo, která si mezitím dala ve zvyšování cen pauzu. Obě firmy dohromady mají téměř dominantní postavení na světovém trhu sycených nápojů, takže zvýšení cen Coca-Cole prochází bez většího odporu spotřebitelů, uvedla agentura Reuters.

Výrobci spotřebního zboží zvyšují ceny, aby do nich promítli vyšší náklady na komodity a suroviny, které vznikly částečně v důsledku problémů v dodavatelském řetězci. Ty zapříčinila pandemie covidu-19 a dál zhoršil rusko-ukrajinský konflikt.

Provozní marže Coca-Coly v prvním čtvrtletí činila 30,7 procenta oproti 32,5 procenta o rok dříve. Ani zvýšení cen totiž nepomohlo plně kompenzovat dopad vyšších provozních nákladů, zvýšení výdajů na marketing a investice a vliv silnějšího dolaru.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top