investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tesla chce příští rok představit prototyp humanoidního robota

20.08.2021

Americký výrobce elektrických aut Tesla zřejmě příští rok představí prototyp humanoidního...

Americký výrobce elektrických aut Tesla zřejmě příští rok představí prototyp humanoidního robota nazvaného Tesla Bot. Určen má být pro nebezpečnou, opakující se nebo nudnou práci, kterou lidé nedělají rádi. Oznámil to generální ředitel společnosti Elon Musk na speciální akci společnosti věnované umělé inteligenci nazvané AI Day.

Robot má měřit zhruba pět stop osm palců (173 cm) a vážit 125 liber (57 kg). Bude schopen zvládnout práce od připevňování šroubů u auta pomocí klíče po vyzvedávání nákupu v obchodech, řekl Musk. Podle něj má mít "zásadní přínos pro ekonomiku", protože pomůže řešit nedostatek pracovních sil, a je důležité vyrobit stroj tak, aby nebyl "superdrahý".


Robot má zatím kódové označení Optimus. Je založen na stejných čipech a senzorech, které používají samořídící funkce vozů Tesla. Místo hlavy bude mít obrazovku pro užitečné informace, řekl Musk. Bude schopen unést 45 liber (20 kg), zvednout 150 liber (65 kg), a bude schopen běžet rychlostí pět mil za hodinu (osm km/hod).


AI Day, tedy den umělé inteligence, je série technologických přednášek pořádaných společností Tesla s cílem získat nové talenty.


Zpravodajský sever CNBC upozornil, že Tesla Bot je příkladem Muskova oblíbeného okázalého vystupování, při kterém oznamuje, že Tesla pracuje na zajímavých produktech plánovaných na roky dopředu, aby povzbudil své příznivce, včetně zaměstnanců, zákazníků a investorů. Často se však jeho plány neuskuteční v oznámeném termínu. Například v dubnu 2019 Musk uvedl, že firma bude mít v roce 2020 na silnicích jeden milion autonomních vozů robotaxi, ty však zatím nikde nejsou k vidění. V říjnu 2016 Musk předvedl na akci produkt nazvaný Solar Roof, ukázalo se ale, že vystavené solární střešní tašky jsou jen konceptem.


Zdroj: ČTK




"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top