investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Spotřebitelské ceny vzrostly o 2,7 procenta

11.03.2019

V únoru se meziroční míra inflace pohybovala na úrovni 2,7 procenta...

V únoru se meziroční míra inflace pohybovala na úrovni 2,7 procenta. Zrychlení růstu spotřebitelských cen nastalo především v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Rostly hlavně ceny zeleniny. Například brambory zdražily o 67,2 procenta.

Ke zdražování docházelo i v oddíle bydlení, kde ceny elektřiny zdražily o 8,9 procenta, zemního plynu o 3,6 procenta, tepla a teplé vody o 4,2 procenta. Nadále přitom rostou i ceny nájemného, které se meziročně zvýšily o 3,8 procenta, což zásadním způsobem navyšuje výdaje domácností. Lidem, kterým v posledním roce nevzrostly příjmy, se kvůli zvyšování takzvaných nezbytných výdajů začíná snižovat životní úroveň.

 

Cenová hladina v České republice je nižší než v západní Evropě, kterou se snažíme hospodářsky dohnat. Z těchto důvodů je možné udržovat míru inflace lehce nad inflačním cílem, tak aby postupně docházelo ke snižování rozdílů v cenových hladinách mezi Českou republikou a Západem. Inflace by se však nikdy neměla dostat nad své toleranční pásmo, protože to by poškodilo drobné střadatele a zvýšilo nejistotu investorů.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"
Od začátku letošního roku dochází k růstu spotřebitelských cen, což zvyšuje míru inflace nad cíl České národní banky. V případě, že tento vývoj bude pokračovat, je možné, že centrální banka zasáhne prostřednictvím zvýšení úrokových sazeb. V průběhu letošního roku by úrokové sazby mohly vzrůst až o polovinu procentního bodu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top