investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024

Na vedoucí pozici na trhu se vrátila jihokorejská společnost Samsung...

Celosvětový odbyt chytrých telefonů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 7,8 procenta na 289,4 milionu přístrojů. Na vedoucí pozici na trhu se vrátila jihokorejská společnost Samsung, kterou loni o prvenství připravil americký konkurent Apple. Na svých internetových stránkách o tom informovala analytická společnost International Data Corporation (IDC).

Samsungu v prvním čtvrtletí meziročně klesly dodávky smartphonů na globální trh o 0,7 procenta na 60,1 milionu přístrojů. Apple však vykázal ještě výraznější pokles, a to o 9,6 procenta na 50,1 milionu přístrojů. Třetí příčku obsadila čínská společnost Xiaomi, která globální odbyt zvýšila o 33,8 procenta na 40,8 milionu přístrojů.

Společnost IDC upozornila, že celkové dodávky chytrých telefonů na světový trh se zvýšily již třetí čtvrtletí za sebou. Varovala nicméně, že na řadě trhů přetrvávají makroekonomické problémy.

"Oživení trhu s chytrými telefony podle očekávání pokračuje," uvedl Ryan Reit ze společnosti IDC. "Zatímco na konci loňského roku obsadil vedoucí pozici Apple, v prvním čtvrtletí se Samsungu podařilo získat prvenství na trhu se smartphony zpět," dodal.

V loňském čtvrtém čtvrtletí Apple odbyt meziročně zvýšil o 11,6 procenta na 80,5 milionu přístrojů, zatímco odbyt Samsungu klesl o 10,9 procenta na 53 milionů přístrojů. Díky silnému čtvrtému čtvrtletí předstihl Apple konkurenta Samsung v dodávkách smartphonů také v celém loňském roce. Samsung se na pozici jedničky držel od roku 2011, kdy v čele trhu vystřídal finskou Nokii.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top