investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024

Microsoft díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl...

Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1,5 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard Kč) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Oznámily to dnes firmy ve společné tiskové zprávě. Microsoft díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě.

G42 bude v rámci partnerství provozovat své aplikace a služby založené na umělé inteligenci na cloudové platformě Microsoftu s názvem Azure. Její produkty tak budou moci využívat velké podniky i zákazníci z veřejného sektoru po celém světě, napsala agentura Reuters.

"V úzké spolupráci s vládami Spojených arabských emirátů a Spojených států budeme kombinovat prvotřídní technologie se špičkovým standardy pro bezpečnou, důvěryhodnou a zodpovědnou umělou inteligenci," uvedl prezident Microsoftu Brad Smith.

Microsoft již úzce spolupracuje s americkou firmou OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT založený na umělé inteligenci. Microsoft do firmy OpenAI investoval zhruba 13 miliard dolarů (přes 300 miliard Kč). Při loňských změnách ve vedení OpenAI získal ve správní radě tohoto podniku místo pozorovatele bez hlasovacích práv.

Společnost OpenAI předloni svůj systém ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti. Systém si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top