Naše země není soběstačná ve výrobě masa

31.10.2019

Výrobci masa s ohledem na historický vývoj a změnu spotřebního chování lidí výrazně změnili strukturu produkce masa. Zatímco po nástupu komunistů v roce 1948 průměrný Čech zkonzumoval 33,3 kilogramu masa, na konci komunistické éry v roce 1989 to již bylo 97,4 kilogramu. Zajímavé přitom je, jak se proměnily spotřebitelské preference. Zatímco v roce 1948 lidé konzumovali téměř stejné množství vepřového a hovězího masa, v roce 1989 již jednoznačně dominovalo vepřové maso. Popularitu postupně získávalo drůbeží maso, jehož spotřeba se v průběhu minulého režimu zvýšila téměř sedmkrát.

Po sametové revoluci se konzumace masa začala snižovat. Dnes průměrný Čech sní ročně téměř o dvacet kilogramů masa méně než na konci komunistického režimu. Nejoblíbenějším typem masa zůstává vepřové. Na druhé místo se posunulo drůbeží maso a až s velkým odstupem na třetím místě je hovězí maso. Konzumace ryb se za posledních 30 let téměř nezměnila a stále se pohybuje kolem pěti až šesti kilogramů na osobu za rok.

 

Podle nejnovějších dat v České republice stále dominuje výroba vepřového masa. Ve třetím čtvrtletí 2019 bylo poraženo 574 tisíc prasat, z kterých bylo vyrobeno 51 586 tun vepřového masa. Druhým nejrozšířenějším typem masa je drůbeží, kterého bylo vyrobeno 43 258 tun. Výroba hovězího masa je v České republice podstatně méně rozšířená. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo vyrobeno 17 422 tun hovězího masa. Celkově výroba masa dosáhla úrovně 112 320 tun, což představuje meziroční nárůst o 2,7 procenta.



 

Zatímco v loňském roce zemědělce trápily nízké výkupní ceny jatečných prasat, letos je situace odlišná. Ve třetím čtvrtletí 2019 došlo k meziročnímu růstu cen jatečných prasat o 24,4 procenta. V průměru se jatečná prasata prodávala za 34,23 koruny za kilogram živé hmotnosti. Tento vývoj je zapříčiněn rostoucí poptávkou po vepřovém mase v zahraničí. Ta je vyvolána africkým morem prasat a nutností vybíjet chovy v Číně a dalších zemích. Ceny jatečného skotu ve třetím čtvrtletí 2019 meziročně klesly o 2,4 procenta. Naopak ceny jatečných kuřat se meziročně zvýšily o 1,9 procenta.

 

Struktura zahraničního obchodu České republiky v živočišné výrobě je zaměřena na vývoz živých zvířat, u kterého dosahujeme kladné obchodní bilance. Živá zvířata jsou přitom určena k dalšímu chovu i k porážce a zpracování na maso. Česká republika dosahuje záporné bilance zahraničního obchodu s masem. Dovoz vepřového, drůbežího i hovězího masa silně dominuje před vývozem. Česká republika tak ve výrobě masa není soběstačná a neobejde se bez dovozu ze zahraničí.


Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.


Četl/a jsem Zásady ochrany osobních údajů a uděluji souhlas se zpracováním svých osobních údajů za podmínek v něm uvedených.



"Česká republika není soběstačná v produkci masa, které musíme dovážet z Polska, Německa, Nizozemska, Irska a Španělska. Spíše, než bychom maso zpracovávali a následně vyváželi, v rámci zahraničního obchodu se zaměřujeme na vývoz živých zemědělských zvířat."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Mohlo by vás také zajímat

Česká republika poráží Německo v ekonomickém růstu

14.11.2019

Podle odhadu Českého statistického úřadu vzrostl...

Hongkongskou ekonomiku může povzbudit čínský gigant Alibaba

13.11.2019

Čínská společnost Alibaba Group pravděpodobně zahájí prodej...

Skupina ČEZ navýšila zisk o 49 procent

12.11.2019

Za první až třetí čtvrtletí letošního roku dosáhla skupina ČEZ...

BHS
Získejte náskok ve světě investic
Děkujeme za Váš zájem. Zajímavé novinky ze světa investic Vám dorazí na email.
Do té doby můžete informace získávat třeba sledováním našeho magazínu.

Četl/a jsem Zásady ochrany osobních údajů a uděluji souhlas se zpracováním svých osobních údajů za podmínek v něm uvedených.

Ozvěte se
+420 255 710 710 +420 255 710 710