investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Micron zhoršil výhled

31.12.2018

Jeden z největších světových výrobců pamětí a čipů Micron opět snížil výhled...

Jeden z největších světových výrobců pamětí a čipů Micron opět snížil výhled. Sektor se topí v příliš vysoké nabídce pamětí v době, kdy poptávka sezónně i cyklicky začíná klesat. Těžko najít horší situaci v odvětví paměťových čipů, než když najednou roste nabídka a zároveň klesá poptávka. Zákonitě dochází k vytvoření dočasného přebytku paměťových čipů na světovém trhu.

Negativní zprávou je, že firmy jakou je například Micron, nadále snižují již tak pesimistické výhledy ohledně poptávky po čipech. Na straně druhé Micron a většina ostatních výrobců v oboru deklaruje, že vzhledem k přebytku čipů na trhu plánují snížit investice do budoucích výrobních kapacit. Micron konkrétně po posledních výsledcích snížil plán investic o zhruba 10 procent. Tento samoregulační krok by měl vést dříve nebo později k odstranění přebytku čipů na trhu.


Některé firmy v oboru se však po výrazném poklesu cen akcií o 50 i více procent obchodují za velmi nízké násobky současných zisků. Ano, jde o cyklicky relativně vysoké zisky, o kterých nelze přesně říci, jak moc v horší fázi cyklu klesnou vlivem nižšího objemu prodaných pamětí i důsledkem nižší ceny inkasované za jeden čip. Vše bude záviset na tom, jak dlouhý a hluboký současný cyklický pokles bude. 


Rizik samozřejmě není málo. Někteří analytici indikují, že mají signály o “velmi slabé poptávce”, zejména o nízké vizibilitě budoucích objednávek na první pololetí roku 2019. Micron však v novém výhledu předčil i jejich pesimistická očekávání a cena akcií to odnesla poklesem přibližně o dalších 6 procent. Série špatných zpráv ze sektoru tedy pokračuje. 


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Investorský sentiment není výrobcům čipů ani cyklickým akciím v posledních měsících zrovna nakloněn. Pro trpělivé investory s několikaletým investičním horizontem a ochotou nést i výrazné ztráty se však v současnosti nabízejí zajímavé příležitosti postupně si budovat nové pozice."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top