investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie v pondělí zvrátily ztráty a zakončily růstem

10.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v pondělí zvrátily ztráty a zakončily růstem, i když k obavám z úrokových sazeb a inflace, kterým trhy již čelí, se přidala dávka geopolitického rizika v důsledku rostoucího konfliktu na Blízkém východě. V závěru obchodování vzrostl index Dow Jones o 0,6 %. Index S&P 500 si rovněž připsal přibližně 0,6 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vzrostl o téměř 0,4 %.

Islamistická militantní skupina Hamás zahájila v sobotu rozsáhlý útok na Izrael, což vyvolalo vyhlášení války v reakci na tento útok. To rozkolísalo trhy, protože investoři se obávají, že by se k válce, která se již vede mezi Ruskem a Ukrajinou, mohl přidat další plnohodnotný konflikt. Geopolitické riziko nemá tendenci se na trzích dlouho udržet, ale existuje mnoho dopadů druhého řádu, které by se mohly projevit v následujících týdnech, měsících a letech v důsledku víkendového vývoje. Ceny ropy na začátku týdne vyskočily v souvislosti se spekulacemi, že klíčové země produkující ropu v regionu by mohly být zataženy do boje. Futures kontrakty na ropu WTI se obchodovaly o více než 4 % výše. Mezitím byly poptávány bezpečné přístavy jako je zlato a státní dluhopisy.

Dalším klíčovým ekonomickým ukazatelem je index spotřebitelských cen za září, který bude zveřejněn ve čtvrtek a který by měl ukázat mírný pokles celkové inflace. Tento týden by měl být také zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu, který by měl poskytnout více informací o tom, jak politici uvažují o vývoji úrokových sazeb.

Zatímco jednání odborů United Auto Workers s velkou trojkou - GM, Stellantis a Ford - pokračují, odboráři ve společnosti Mack Trucks učinili odvážný krok a odmítli předběžnou dohodu s vedením společnosti. Podle kanadského odborového svazu automobilového průmyslu Unifor GM ztěžuje vyjednávání, protože dnes večer vyprší důležitý termín. V neděli pozdě večer odborová organizace UAW oznámila, že zaměstnanci odhlasovali odmítnutí předběžné dohody, kterou její vyjednavači uzavřeli s výrobcem nákladních automobilů, 73 % hlasů "proti", což přimělo zaměstnance ke stávce v pondělí v 7 hodin ráno SELČ. Mezitím v Kanadě tamní odborová organizace zaměstnanců automobilového průmyslu Unifor uvedla, že GM se "brání" řadě důležitých prvků, které odbory zajistily s Fordem, přičemž termín stávky vyprší v pondělí večer ve 23:59 SEČ. Unifor, stejně jako UAW v USA, používá "vzorovou dohodu" s jednou automobilkou, kterou používá jako vzor pro ostatní. Unifor si jako druhý cíl po Fordu vybral GM, aby s pomocí ústupků získaných z dohody s Fordem vyřešil problémy, které s detroitskou automobilkou má.

Hlavní letecké společnosti se v pondělí ráno vyprodávaly, protože náladu investorů ovládly rostoucí ceny ropy a rostoucí konflikt na Blízkém východě. United, Delta. a American Airlines klesly až o více než 5 %. Rostoucí ceny ropy v posledních několika měsících již přiměly letecké společnosti snížit výhled zisku kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty. Delta by měla oznámit své hospodářské výsledky ve čtvrtek.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Dalším klíčovým ekonomickým ukazatelem je index spotřebitelských cen za září, který bude zveřejněn ve čtvrtek a který by měl ukázat mírný pokles celkové inflace.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top