investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Kde koupit investiční zlato

09.09.2022

Jak říká výkonný ředitel výzkumu ve Světové radě pro zlato Juan Carlos Artigas: "Zlato má prokazatelnou návratnost, likviditu a nízkou korelaci, což z něj činí vysoce efektivní diverzifikátor." A proto se podívejte, v jakých formách a kde koupit investiční zlato.

Kde koupit investiční zlato a co to vlastně je?

Zlato představuje jednu z více konzervativních investic. Důkazem je stále více investorů, kteří se hlavně v období nejistot přiklání ke zlatému kovu. Jeho hodnota v posledních letech stoupá v průměru o 10 %. I tady ale platí, že se mohou objevit výkyvy ceny opačným směrem. Vzhledem k výrazné inflaci české koruny se však zlato stále jeví jako velmi dobrou investicí, u které se můžete rozhodnout mezi několika variantami.


Investiční zlaté cihličky

Investování do zlata se vyplatí v dlouhodobém časovém horizontu. Minimálně se doporučuje držení zlata alespoň 7 let. Zároveň je dobré sledovat doporučení pravidelného nákupu zlata po menších částech.


Pokud se rozhodnete pro nákup investičního zlata, nejdříve si ujasněte, v jaké formě ho chcete mít. Od tohoto rozhodnutí se odvíjí proces nákupu i kritéria pro výběr nejlepšího zdroje.


Investiční zlaté slitky PAMP

Zlaté slitky


Nové investiční zlaté slitky jsou opatřeny certifikačním číslem. Zlato najdete i v bazarech a zastavárnách, kde si však musíte být jistí jeho kvalitou. Pro výhodný nákup zlata sledujte cenu za unci a porovnejte jí s aktuální hodnotou zlata na globálním trhu. Jedna trojská unce je 31,1 gramů zlata.


Autorizované prodejny a mincovny nabízí kromě slitků investiční mince vyrobené rovněž z ryzího zlata. Při přepočtu na váhu však bývá cena o něco větší, protože je potřeba zohlednit i uměleckou a sběratelskou hodnotu mince. To ale zároveň může přinést potenciálně větší zhodnocení v budoucnu. 


Na našem webu zakoupíte originální zlaté mince Smart v různých variantách a motivech. Světově uznávané jsou také zlaté mince Wiener Philharmoniker, kanadské mince (Maple Leaf) nebo americké (American Eagle. Původem se jedná z 95 % o švýcarské investiční zlato.


U českých prodejců najdete především 4 značky - Argor Heraeus, PAMP, Metalor a .

CDF zlato

CFD zlato

Zlato bývá často obchodované i v podobě rozdílových smluv CFD. Obchodník však není přímým vlastníkem zlata, ale spekuluje na cenu. Jde o variantu spíše pro zkušenější investory, která nabízí nejenom spekulaci na růst, ale i na pokles ceny. Pro tento způsob investování do zlata si proto vyberte vhodného brokera.

ETF se zlatem


Pokud chcete eliminovat rizika spojená s fyzickým vlastnictvím zlatých slitků a pružněji reagovat případným prodejem, může být správnou cestou investice do ETF, které vlastní zlato. Výhodou je především pohodlí a rychlost obchodování.


Vybrat si můžete například některý z největších ETF se zlatem, jako jsou SPDR Gold Shares (GLD), iShares Gold Trust (IAU), Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL) a Franklin Gold and Precious Metals Fund (FKRCX).

24 karátové zlato z těžby

ETF s těžebními akciemi


V ETF fondu může být nejenom samotné zlato, ale také akcie těžebních firem. U takových fondů nechybí diverzifikace mezi více těžebních společností, takže případný výpadek jedné z nich nemá větší vliv na celkový výkon fondu.


Mezi zavedené větší fondy patří VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX), VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) a iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING). Při výběru některých méně známých fondů si pohlídejte, aby velké procento netvořili začínající těžaři, u kterých je větší riziko problémů a nižšího výkonu.

Akcie těžebních společností

Dalším způsobem, jak pořídit investiční zlato, jsou akcie těžebních společností. Využít můžete dva způsoby profitu. Rovnou ze zisku těžební společnosti a následně i z rostoucí ceny zlata. V tomto případě je však nutné udělat si pořádný průzkum a pečlivě vybrat vhodnou těžební společnost.

Gold Futures

Jde o kontrakty, kterými se zavazujete k převzetí zlata za určitou cenu. Výhodou je možnost spekulace na růst i pokles ceny. Jde o složitější způsob investování, kdy potřebujete makléře, který tuto možnost nabízí.

Prodej investičního zlata

Kde prodat investiční zlato


Zlato je vysoce likviditní, takže není problém proměnit ho zpátky na peníze. Pro získání maximální ceny je důležité vybrat nejenom správného obchodníka, ale mít minci či slitek v perfektním stavu bez poškození a ideálně v originálním balení s číselným certifikátem.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top