investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak poznat zlato bez puncu

17.11.2023

Zlato, tento vzácný a vždy žádaný kov, má mnoho podob a vlastností, které ho odlišují od jeho napodobenin. Poskytneme vám proto hlubší vhled do technik, jak rozpoznat pravé zlato, i když mu chybí punc. Tento průvodce vám umožní rozlišit skutečné zlato od jeho imitací s důrazem na praktické metody, které můžete snadno aplikovat i doma.

Jak poznat zlato bez puncu - tipy odborníka


Prohlédněte si nejčastější a ověřené způsoby, jak poznat pravost zlata bez puncu. Není to žádná raketová věda.

testování pravosti zlata

Vizuální prohlídka materiálu a test magnetem


Vizuální kontrola zlata je základním krokem. Pozorujte barvu a lesk zlata. Pravé zlato má specifický tón, který je těžké přesně napodobit. Jeho lesk je konzistentní a jemný, na rozdíl od napodobenin, které mohou mít nepravidelný a matnější lesk.


Magnetický test je rychlý a jednoduchý způsob, jak odhalit falzifikáty. Zlato je neferomagnetické kovové médium, takže pokud přiložíte magnet k zlatému šperku a ten se přitáhne, je pravděpodobné, že šperk není ze zlata. Avšak, pozor, tento test není neomylný, protože některé slitiny mohou obsahovat zlato a přitom být magnetické.


Test materiálu kyselinou


Kyselinový test je spolehlivější a vyžaduje použití specifických kyselin. Testování šperku kyselinou dusičnou je jedním z nejúčinnějších způsobů ověření pravosti zlata. Aplikujte kapku kyseliny na nevýrazné místo šperku. Pokud dojde ke změně barvy nebo reakci, je šperk pravděpodobně padělek. Pravé zlato na kyselinu nereaguje. Tento test by měl provádět pouze odborník, protože nesprávná manipulace s kyselinami může být nebezpečná.


Test hustoty kovu


Zlato má vysokou hustotu a tento test je účinným způsobem, jak rozpoznat falzifikáty. Nejprve zvážte předmět a pak určete jeho objem. Poměr hmotnosti a objemu vám dá hustotu. Pokud je hustota blízká 19,32 g/cm³, což je hustota zlata, je pravděpodobné, že máte do činění s pravým zlatem.


Další ověřovací metody pravosti zlata


Barevná zkouška: zlato má specifickou barvu, kterou je obtížné přesně napodobit. Pozorujte barvu šperku a porovnejte ji s pravým zlatem.
Zkouška značky: pokud šperk obsahuje značku, může to být indikátor pravosti. Značka může obsahovat informace o ryzosti zlata a původu šperku.
Znalecký test: V případě pochybností se obraťte na znalce nebo odborníka, který může použít sofistikovanější metody, jako je spektrometrie nebo rentgenová fluorescenční analýza.

Starožitný zlatý prsten

Časté Otázky (FAQ) na rozpoznávání pravého zlata


Je možné, že pravé zlato přitáhne magnet?


Ne, pravé zlato jako neferomagnetický kov nemá vlastnosti, které by umožňovaly, aby bylo přitahováno magnetem. Pokud magnet přitáhne šperk, který je údajně ze zlata, je velká pravděpodobnost, že se jedná o slitinu nebo zlato pokryté jiným, magnetickým materiálem. Pamatujte, že některé zlaté šperky mohou obsahovat malé části magnetických kovů jako součást svého designu, ale samotné zlato by nemělo být magnetické.

Jak rozpoznat zlato bez puncu u starých šperků?


U starých šperků, které nemají punc, můžete použít několik metod k ověření pravosti zlata. Vizualní kontrola barvy a lesku může být prvním krokem. Magnetový test a kyselinový test jsou další spolehlivé metody. Také můžete provést test hustoty, kde porovnáte hmotnost a objem šperku, abyste zjistili, zda se jeho hustota blíží hustotě zlata. V případě pochybností je doporučeno konzultovat s odborníkem nebo znalcem zlata.

Jsou nějaké domácí metody pro testování zlata?


Ano, existují domácí metody pro testování zlata. Mezi nejznámější patří:


Magnetový test: jak již bylo zmíněno, pravé zlato nebude reagovat na magnet.

Test potopení ve vodě: pravé zlato by mělo rychle klesnout na dno, když je ponořeno do vody, díky své vysoké hustotě.

Kyselinový test: lze použít kyselinu dusičnou, avšak s opatrností a vhodnými bezpečnostními opatřeními.

Keramický test: zkuste škrábnout šperk o neleštěnou keramickou desku. Pokud zanechá zlatou stříž, je to pravděpodobně pravé zlato. Pokud zanechá černou stříž, pravděpodobně jde o padělek.

A co dodat na závěr článku?


Přestože identifikace pravého zlata může být výzvou, zejména pokud chybí punc, použití kombinace výše uvedených metod může zvýšit vaše šance na úspěšné rozlišení pravého zlata od jeho napodobenin. Nezapomeňte, že nejlepší způsob, jak mít jistotu, je konzultace s kvalifikovaným odborníkem.

Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top