investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská firma TDK věří, že její nové baterie změní trh s chytrými telefony

05.01.2024

TDK je dodavatelem Applu a největším světovým výrobcem baterií do smartphonů...

Japonská společnost TDK zažívá v Asii prudký růst poptávky po nové řadě svých baterií do chytrých telefonů, jejichž cílem je dostat více energie do tenčích zařízení. V první polovině loňského roku začala firma dodávat malé lithium-iontové baterie, které používají křemíkové elektrody, řekl agentuře Bloomberg šéf TDK Noboru Saitó. TDK je dodavatelem Applu a největším světovým výrobcem baterií do smartphonů.

Baterie vyrábí dceřiná firma Amperex Technology Ltd (ATL) a TDK je první, kdo tuto technologii použil pro baterie do chytrých telefonů, řekl Saitó. Konkurenti technologii zkoumají především jako prostředek k prodloužení dojezdu elektromobilů.

TDK je jedním z několika velkých hráčů v soutěži o zlepšení skladování energie, které je považováno za svatý grál tohoto odvětví. Konkurenti však volí jiný přístup - firmy Samsung SDI a LG Energy Solution vrství materiály pro kompaktnější baterie s vyšší hustotou energie. Další možnosti sahají od článků na bázi grafenu a tzv. solid-state baterií s pevným elektrolytem po vodíkové články nebo sodík-iontové baterie.

Saitó uvedl, že aby si TDK udržela náskok v kategorii chytrých telefonů, musí neustále vyvíjet nové technologie. Firma nyní ovládá více než třetinu trhu s bateriemi. V současnosti je TDK jediným masovým výrobcem křemík-uhlíkových baterií pro použití v chytrých telefonech. Zájem o ni mají hlavně výrobci telefonů, kteří chtějí získat náskok na nasyceném trhu díky ultratenkým zařízením a různým designům, což baterie s vysokou kapacitou umožňují.

TDK uvádí, že její nová baterie má o deset procent vyšší kapacitu než konvenční baterie s grafitovou anodou. Studie ukazují, že tato technologie má potenciál zvýšit kapacitu o 40 procent nebo i více. Pro TDK jsou vyspělé baterie jednou z možností, jak dosáhnout udržitelného růstu v oblasti považované za komoditizovanou, tedy běžnou a standardizovanou.

Segment baterií tvoří více než polovinu ročních tržeb TDK a většinu zákazníků firmy tvoří výrobci chytrých telefonů. Firma nedávno uvedla, že růst baterií pro chytré telefony je stabilní, což vyvolává obavy ze zpomalení růstu kvůli velmi nízkým maržím. Saitó očekává, že nové produkty budou v nejbližších letech tvořit dvouciferné procento celkového objemu prodeje baterií pro chytré telefony. Nyní je to méně než pět procent.

"S tím, jak míříme do éry umělé inteligence (AI), kde je svět stále více propojen, se budou nároky kladené na baterie zvyšovat, a naším úkolem je tyto potřeby uspokojovat prostřednictvím nových a zdokonalujících se technologií," řekl Saitó. "Garantují, že baterie budou udržitelným a velkým pilířem portfolia skupiny, a to i v dlouhodobém horizontu," dodal.

TDK koupila firmu ATL v roce 2005 a rozšířila její výrobu na trh s chytrými telefony, kde získala velké zákazníky, jako je Apple a Samsung Electronics. V roce 2011 ATL oddělila vznikající divizi baterií pro elektromobily do hongkongské firmy Contemporary Amperex Technology, se kterou má ATL nyní dva společné podniky na výrobu dobíjecích baterií a bateriových článků pro skladování energie v domácnostech a pro motocykly a průmyslové stroje.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top