investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropská komise se zabývá vztahy mezi společnostmi Microsoft a OpenAI

09.01.2024

Komise dnes oznámila, že zjišťuje, zda by neměla přezkoumat investici Microsoftu...

Evropská komise (EK) se začala zabývat vztahy mezi americkou softwarovou společností Microsoft a firmou OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT založený na umělé inteligenci (AI). Komise dnes oznámila, že zjišťuje, zda by neměla přezkoumat investici Microsoftu v OpenAI z hlediska pravidel Evropské unie pro regulaci fúzí. Podobný postup už dříve ohlásil britský antimonopolní úřad.

Microsoft do firmy OpenAI investoval zhruba 13 miliard dolarů (téměř 320 miliard Kč). Díky integraci technologií OpenAI do svých produktů si rychle zajistil vedoucí pozici v oblasti umělé inteligence mezi velkými technologickými podniky, uvedla agentura Bloomberg. Postup EK by podle ní mohl vyústit v zahájení oficiálního vyšetřování, zda spolupráce mezi Microsoftem a OpenAI neporušuje pravidla hospodářské soutěže.

Microsoft při nedávných změnách ve vedení OpenAI získal ve správní radě tohoto podniku místo pozorovatele bez hlasovacích práv. Reorganizace správní rady následovala po listopadovém vyhazovu šéfa OpenAI Sama Altmana, o němž rozhodla bez konkrétnějšího zdůvodnění předchozí správní rada. O čtyři dny později firma Altmana po tlaku Microsoftu do funkce vrátila.

Společnost OpenAI předloni svůj systém ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti. Systém si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top