investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ si vzal další úvěr za tři miliardy korun vázaný na rating ESG

11.01.2024

Jde o druhý takový úvěr společnosti, první ve výši 7,5 miliardy korun uzavřela loni...

Polostátní energetická skupina ČEZ si vzala úvěr tři miliardy korun navázaný na rating ESG, jenž hodnotí udržitelnost podnikání firem a jejich investic. Jde o druhý takový úvěr společnosti, první ve výši 7,5 miliardy korun uzavřela loni. Dnes o tom informovala společnost ČEZ. Provázání úvěrů s parametry ESG na finančních trzích funguje zhruba od roku 2017.

Úvěr nyní ČEZ poskytla Všeobecná úvěrová banka, v loňském případě to byla UniCredit Bank. Úroková sazba je u obou úvěrů navázána na ESG rating společnosti, které vydávají ESG ratingové agentury. Čím lepší hodnocení, tím výhodnější úrokovou sazbu firma bude mít. ČEZ uvedl, že v současnosti patří v ratingu mezi 20 procent nejlépe hodnocených firem světa.

"I ve světě financí význam ESG parametrů postupně roste a čím dál více bank požaduje mít v jimi poskytovaných úvěrových smlouvách nějakou formu reference na udržitelnost, ať již jde o referenci na nějaký ESG ukazatel nebo ESG rating. Uzavřená linka s Všeobecnou úvěrovou bankou patří do portfolia našich komitovaných úvěrových back-up linek s referencí na ESG rating a byla zvolena s ohledem na krátký horizont úvěrové linky,“ řekl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

ČEZ v roce 2021 ve své obchodní strategii uvedl, že chce zlepšovat své výsledky ESG dekarbonizací svého portfolia, snižováním emisí skleníkových plynů a dalších znečišťujících látek a dosažením uhlíkové neutrality do roku 2040.

ČEZ už předloni vydal také dluhopisy vázané na udržitelnost. Dluhopisy v objemu 600 milionů eur (asi 14,5 miliard Kč) jsou spojené se závazkem snížení emisní intenzity. Splatnost dluhopisů je do roku 2027, klíčovým ukazatelem bude hodnota emisní intenzity výroby energie v roce 2025.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top