investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple

21.03.2024

Apple patří k největším společnostem na světě a nabízí široké portfolio hardwarových a softwarových produktů pro spotřebitele i firmy.

Představení společnosti

Apple Inc („Apple“) patří k největším společnostem na světě a nabízí široké portfolio hardwarových a softwarových produktů pro spotřebitele i firmy. Většinu tržeb společnosti Apple tvoří řada smartphonů iPhone, ostatní produkty Apple jako jsou Mac, iPad a hodinky, jsou

navrženy kolem iPhonu jako ústředního bodu rozsáhlého softwarového ekosystému. Apple postupně pracuje na přidávání nových aplikací, jako je streamování videa, předplatných balíčků a také pracuje na zařízeních rozšířené reality. Firma navrhuje svůj vlastní software a polovodiče, přičemž na výrobě svých produktů a čipů spolupracuje se subdodavateli, jako jsou Foxconn a TSMC. O něco méně, než polovina prodejů společnosti Apple pochází přímo z jejích vlajkových prodejen, většina prodejů se uskutečňuje nepřímo prostřednictvím partnerství a distribuce.

Finanční analýza


Finanční pozice Apple je dlouhodobě ve velmi dobrém stavu. Společnost si dlouhodobě udržuje vysokou čistou ziskovou marži (kolem 25 %), pravidelně generuje velmi silný cash-flow (asi 90 mld. USD), udržuje si vysokou peněžní zásobu (160–190 mld. USD) a udržuje velmi nízký dluh (v poměru ke cash-flow). Roční splátky současného dluhu ve výši téměř 124 mld. USD se pohybují kolem 3 % EBITDA, a navíc byly historicky více než kompenzovány úrokovými výnosy Apple. Jedná se výhradně o dlouhodobý dluh ve formě emitovaných dluhopisů Apple s poměrně nízkým výnosem kolem 3-4 %. Jinými slovy, dluhová zátěž Apple je velmi nízká. Zisk na akcií společnosti (EPS) s každým rokem roste a pravděpodobně tento trend bude pokračovat, to především kvůli štědrým zpětným odkupům Apple (viz níže kapitálová alokace). Celkově je finanční pozice Apple silná a ve velmi zdravé kondici.


Analytici odhadují, že tržby Apple v letošním roce porostou o asi 2 % (na rozdíl od roku 2023, kdy tržby klesaly meziročně o 3 %). Tempo růstu je pomalejší, ale má se zrychlit podle jejich odhadů v letech 2025 (+7 %) a 2026 (+4 %), kdy budou úrokové sazby pravděpodobně níže a spotřebitel by měl být pod menším tlakem. Pomalé tempo růstu je zcela normální jev u velkých společností jako je Apple, hlavní je, aby zůstal růst kladný. V opačném případě by to mohlo znamenat, že společnost příliš rychle přichází o svůj tržní podíl.


I čistý zisk v minulém roce mírně klesl (-3 %) na 97 mld. USD. V letošním roce ovšem má být meziročně vyšší o 4 % na 101 mld. USD. V letech 2025 a 2026 má růst ještě rychleji (+6 %). Co se týče tržních poměrů, Apple má zákonitě vysoké poměry P/E = 26,3, P/S = 6,8 a P/CF = 22,7.

Investoři jsou ochotní platit prémií společnosti za možnost podílet se na jejím zisku, což je ospravedlnitelné velmi zdravým finančním vývojem Apple. S ohledem na to a na očekávaný růst lze tyto valuační poměry považovat za zdravé. To nám říká, že akcie Apple nejsou nyní ani nijak zvláště levné, či drahé.

Valuace společnosti

Z valuačního pohledu akcie společnosti Apple nejsou levné, ale ani nijak závratně drahé. Jistě by bylo méně rizikové nakupovat akcie společnosti na nižší valuační úrovni poté co se velká část trhu v minulém roce nahrnula do vybraných 7 společností, mezi nimiž byl i Apple. Na druhou stranu tato koncentrace vypovídá o fundamentálních obavách investorů ohledně vývoje ekonomiky, kvůli vysokým úrokovým sazbám. Tyto obavy se již do jisté míry mírní, ale nemusejí úplně odeznít ještě v letošním roce, a to i s ohledem na to, že se výhled snižování úrokových sazeb v USA horší. Vzhledem k síle amerického soukromého sektoru a ekonomiky jako celku se nám zdá nepravděpodobné, že by americký Federální rezervní systém měl zapotřebí výrazně snižovat sazby v letošním roce. Naše odhady ohledně vývoje sazeb jsou konzervativnější a myslíme si, že budou v letošním roce minimální. To by mohlo udržet investory v obavách a vést k tomu, že budou i letos volit pouze ty největší, nejbezpečnější společnosti. Vnitřní hodnota společnosti se podle našich odhadů pohybuje v rozmezí 140–160 USD na akcii. Ve světle současného makroekonomického vývoje lze tento odhad ale považovat za příliš konzervativní.

Současný vývoj

  • Krátkodobě Apple čelí konkurenčním tlakům ze strany čínských výrobců smartphonů, což tento rok může předvídat slabší vývoj růstu tržeb. Například v posledních 6 týdnech tržby Apple v Číně klesly meziročně o 24 % kvůli silnější konkurenci ze strany čínských výrobců, kdy například Huawei ve stejném období viděl nárůst tržeb o 64 %.
  • Apple nyní čelí pokutě ze strany evropské komise, která společnosti udělila příkaz k zaplacení 2 mld. USD za údajné porušování antimonopolních předpisů ve spojitosti se streamovací platformou Spotify.
  • Segment nositelných zařízení Apple se meziročně propadl o 11 % kvůli patentovým sporům Apple Watch. Došlo tak dočasně ke stažení výrobků z obchodů ve 4. kvartále 2023. 
  • Společnost dává nově ruce pryč od svého projektu výroby elektrických vozů Apple, do kterého mohla investovat více než 1 mld. USD a nyní se snaží přeorientovat zdroje na projekty spojené s umělou inteligencí bez uvedení větších podrobností.
  • Apple Vision Pro byl oficiálně uveden na trh 2. února – nepředpokládáme, že by tento produkt měl v krátkodobém horizontu zásadní vliv na celkové výsledky firmy.

Katalyzátory

  • Oznámení týkající se generativní umělé inteligence neboli AI, později v kalendářním roce 2024. Apple je již nyní silným výrobcem aplikací umělé inteligence, včetně aplikací, jako je Face ID, které využívají vestavěné zpracování umělé inteligence v čipech, které Apple navrhuje.
  • Aktualizace ročního kapitálového výnosu společnosti Apple na konferenčním hovoru k výsledkům za 2Q24 (květen 2024) a související výplata dividend ve stejném období.
  • Slabší růst tržeb v oblasti prodejů zařízení a iPhonů, kde je v případě iPhone 15 minimální inovace oproti starším modelům. To ale může být více než kompenzováno silnějším očekávaným růstem v segmentu poskytovaných služeb, které přinášejí vyšší marže. Tlak na tržby tak může být vyšší než tlak na zisky společnosti v letošním roce.
  • Ve střednědobém horizontu očekáváme, že se společnost Apple zaměří na pokrok ve vývoji interních čipů, umělé inteligence a nových produktů či příslušenství, například k náhlavní soupravě Vision Pro.

Kapitálová alokace

Apple pravidelně každý kvartál vyplácí dividendy, jedná se ale spíše o symbolickou částku, neboť dividendový výnos je v posledních letech zhruba půl procenta. Apple vrací kapitál akcionářům v mnohem větší míře zpětnými odkupy svých akcií. V posledních 10 letech v průměru utratila společnost 46,7 miliard USD každý rok na zpětné odkupy. V roce 2023 společnost vyčlenila 77,5 mld. USD na zpětné odkupy. Jedná se tak o gigantické částky, které mají sklon se zvyšovat s časem, a to je velikou oporou pro dlouhodobé akcionáře Apple. Likvidita společnosti se pohybuje na zdravé úrovni. V současnosti Apple eviduje 172,5 mld. USD v hotovosti, 108,0 mld. USD dluhu při ročním cashflow zhruba ve výši zhruba 90 mld. USD. V posledních 3 letech.

Rizika

  • Zpomalení nebo pokles aktivity na trhu s chytrými telefony by mohl být hlubší, než se očekává.
  • Zvýšení konkurenčních tlaků na mezinárodních trzích: Apple podniká na mezinárodních trzích, například v Číně a Indii, kde se stále více prosazují místní hráči, které mají výhodnější pozici domácího výrobce, což snižuje konkurenceschopnost Applu na daném trhu. Kromě toho může zavedení případného cla ještě více prohloubit poškodit schopnost Apple účinně konkurovat na mezinárodních trzích.
  • Potenciální fúze a akvizice mohou přinést méně hodnoty, než se původně očekávalo, lze jen obtížně kvantifikovat a předvídat přidanou hodnotu synergií v důsledku fúzí a akvizic. 
  • Současný ředitel společnosti Tim Cook má charakteristiku klíčové osoby pro Apple, ačkoli ve výrazně menší míře, než je tomu u jiných společností jako je například Tesla apod.

Technická analýza


Technická analýza ceny akcie společnosti ukazuje na krátkodobou přeprodanost titulu. Například podle 14denního indexu RSI si lze povšimnout, že akcie Applu nikdy nebyly pod takto silným prodejním tlakem v posledních 2 letech. Nejblíže k tomuto stavu byly v srpnu 2023, kdy se trh začal ochlazovat ze silné letní rally a na konci této výprodejní epizody se akcie Applu obchodovaly za 167 USD. Nyní se akcie pohybují velmi blízko této hodnotě. I podle obchodovaného objemu, či Fibonacciho retracementu si lze povšimnout, že akcie Applu může nalézt jistou podporu na úrovni kolem 165 USD za akcii. Pokud tuto podporu neudrží, riskuje společnost, že její akcie zlevní dále na další výrazně obchodovanou úroveň, která se nachází o 10 USD níže na zhruba 155 USD za akcii. Kromě výše zmíněného k odrazu by mohla posloužit také trendová čára (fialová přímka), která je definovaná minimem v roce 2022 a několika odrazy od této hrany v dalších měsících. Ve shrnutí, technické ukazatele RSI, MACD a PRICE ROC ukazují, že je akcie nyní nadprůměrně vyprodávaná, ale nejedná se o největší extrém ve sledovaném období. Například na přelomu let 2022 a 2023 v říjnu 2022 a květnu 2022, či v září 2023 byla cena akcie pod lehce větším prodejním tlakem než dnes. Ačkoli méně pravděpodobný scénář, lze si představit pouze dočasné oživení RSI a následný pokles ceny ještě níže, pokud se sentiment nezlepší, neboť MACD a PRICE ROC ještě mají prostor pro pokles. Celkově vzato cenové momentum akcií Apple hodnotíme spíše příznivě pro účely krátkodobého zisku.

Bloomberg konsensus

Analytici vybraní agenturou Bloomberg hledí na akcie Applu spíše pozitivně, 33 z nich má doporučení k nákupu, 17 doporučuje držet a 6 analytiků má doporučení k prodeji. Trendově se ale v posledních měsících množství nákupních doporučení zmenšovalo, kvůli silnému růstu ceny akcie. Mezi prodejními doporučeními nalezneme analytiky známějších společností Barclays a Morningstar. Ti v průměru společnosti udělili cílovou cenu 160 USD, a tedy doporučení prodej. Naposledy aktualizovali svoji analýzu na počátku února 2024. Naopak doporučení k nákupu mají analytici ze společností: Morgan Stanley, JP Morgan, Citi, Wedbush, Evercore ISI, Jeeries, Cowen, Oppenheimer nebo Goldman Sachs. Průměrná cílová cena pozitivnějších analytiků sahá zhruba k 220 USD na akcii. Pro doporučení držet se vyslovili analytici společností Bernstein, HSBC, Piper Sandler, nebo BNP Paribas Exane, kteří v průměru akcií Applu cílují na 190 USD v příštích 12 měsících.


Autor: Mgr. Timur Barotov

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoli individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top