investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Adidas má za loňský rok první ztrátu po více než 30 letech

13.03.2024

Dividendu chce ale firma udržet beze změn...

Německý výrobce sportovních doplňků Adidas hospodařil v loňském roce s čistou ztrátou z běžné činnosti 58 milionů eur (téměř 1,5 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 254 milionů eur v roce předchozím. Firma o tom dnes informovala ve výsledkové zprávě. Jde o první ztrátu za více než 30 let, respektive od roku 1992, uvedla agentura Reuters. Dividendu chce ale firma udržet beze změn.

"Ačkoli to zdaleka není dost dobré, rok 2023 skončil lépe, než jsem očekával na začátku roku," uvedl ředitel podniku Björn Gulden. Adidas nadále doplácí na ukončení spolupráce s rapperem Kanyem Westem, s kterým se firma rozešla předloni kvůli jeho antisemitským a jinak urážlivým výrokům. Ve výsledku tak přichází o tržby z prodeje výrobků značky Yeezy, které navrhla ve spolupráci s tímto kontroverzním umělcem.

Adidas očekává, že jeho základní podnikání, tedy bez produktů Yeezy, se v letošním roce zlepší. Ve druhém pololetí počítá s dvouciferným růstem.

Společnost uvedla, že management navrhne z loňského výsledku vyplatit dividendu 0,70 eura na akcii, což je stejně jako v předchozím roce. Výplatu dividendy tak ponechá beze změn i přesto, že vykázala čistou ztrátu. Akcie podniku vykazovaly krátce po zahájení obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem pokles o více než jedno procento.

"Očekávali jsme, že budeme mít výrazně negativní provozní výsledek, ale dosáhli jsme provozního zisku 268 milionů eur," poznamenal Gulden k výpadku tržeb za prodej výrobků Yeezy. Firma snížila zásoby téměř o 1,5 miliardy eur a s výjimkou Spojených států považuje úroveň zásob jinde ve světě za zdravou.

Gulden v prvním roce působení ve funkci ředitele obnovil prodej tenisek Yeezy, aby firmu zbavil přebytečných zásob. Zároveň se snažil podpořit oblíbené produkty, jako jsou boty Samba a Gazelle, a zlepšit vztahy s maloobchodními prodejci. Akcie podniku se pod jeho vedením zotavily a překonaly vývoj ceny akcií konkurenčních firem Nike a Puma.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top