investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Lidé reagují na krizi a mění své chování

02.10.2020

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 25 160 korun...

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 25 160 korun. To je o 744 korun méně než ve stejném období před rokem. Jasně se tak ukazuje, že lidé mění své spotřební chování a připravují se na krizi. Nižší spotřeba byla rovněž ovlivněna skutečností, že lidé měli méně příležitostí k utrácení. Některé obchody byly zavřené a bylo také ztíženo cestování do zahraničí.

Průměrný měsíční příjem na osobu dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 29 276 korun. To je o 1 026 korun více než ve stejném období před rokem. Z toho je patrné, že lidé snížili svou spotřebu v období, kdy jim narostly příjmy. Přesto stále platí, že lidé drtivou většinu svých příjmů hned utratí. Mnozí si navíc musí říkat svým zaměstnavatelům o zálohy na mzdy, protože do termínu výplaty nevydrží se svými úsporami.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Z dat Českého statistického úřadu dále vyplývá, že pracující lidé se v průměru mají lépe než zbytek společnosti. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 34 142 korun. To je však méně než ve stejném období před rokem, kdy bylo dosaženo úrovně 35 672 korun.

 

Český statistický úřad dnes kromě analýzy příjmů domácností zveřejnil i zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí letošního roku. Meziroční pokles dosáhl hodnoty 10,9 procenta. Jedná se o nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Špatné výsledky byly způsobeny pandemií koronaviru, která byla doprovázena restriktivními opatřeními.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Lidé snížili svou spotřebu a začali více šetřit. Bojí se, že přijdou o práci, a připravují se na krizi. Rovněž měli omezené možnosti, za co mohli utrácet, protože mnohé obchody byly zavřené a cestování do zahraničí bylo omezeno."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top