Vaše investiční příležitosti

BHS Expres Čerstvé informace z trhů a ekonomiky

Všechna naše média se přestěhovala do nové přehlednější databáze.
Stačí kliknout na banner níže a potkáme se tam.


BHS Expres

Podcast přinášející čerstvé informace z trhů a ekonomiky pro Váš skvělý přehled o aktuálních tématech. Inspirujte se zajímavými statistikami, srovnáními či analýzami hlavního ekonoma BHS v dostupném formátu během několika mála minut.


Přihlaste se k odběru podcastů a nic nového Vám neunikne:

        

          



      Zde najdete všechny epizody na jednom místě


      21.09.2021 - Universal Music vstoupil na burzu s velkým úspěchem


      Na burzu vstoupila největší hudební společnost na světě Universal Music, která se odštěpila od francouzské zábavní a mediální skupiny Vivendi. První hodiny obchodování přinesly velký úspěch. Cena akcií narostla o 37 procent z 18,5 eura na více než 25 eur. To navýšilo tržní kapitalizaci společnosti z 33,5 miliardy eur na téměř 46 miliard eur.



      17.09.2021 - Za 17 špatných let jsme nezvládli postavit 111 792 bytů


      Vlastnické bydlení je stále méně dostupné. Příčiny hledejme v obdobích let 1994 až 2003 a 2011 až 2017, kdy jsme oproti dlouhodobému průměru nepostavili celkem 111 792 bytů.



      16.09.2021 - Ceny průmyslových výrobců rostou nejrychleji od roku 1993


      Do ekonomiky jsme v průběhu pandemie narvali příliš mnoho peněz. Zároveň jsme pozastavovali výrobu. To vytváří extrémně silné inflační tlaky.



      15.09.2021 - Hypotéku je lepší vzít si pozdě nežli ještě později


      Vzhledem k vysoké inflaci se lidem stále vyplatí čerpat hypoteční úvěry. Reálná hodnota vypůjčených peněz totiž klesá výrazně rychleji, než narůstají úroky.



      14.09.2021 - Stát přijde o 10 miliard korun na dani z tabákových výrobků


      Lafferova křivka nám říká, že zvyšování daní vede od určitého bodu k nižším daňovým výnosům. Toho si naši zákonodárci zřejmě nebyli vědomi, když zvyšovali daně na tabákové výrobky. Data totiž potvrzují, že prudké zvýšení daní snížilo daňový výběr. Letošní plán se nepodaří naplnit o 10 miliard korun a výběr spotřební daně z tabákových výrobků klesne pod úroveň loňského roku.



      13.09.2021 - Počet obyvatel ČR přestal klesat, počet úmrtí je však stále vysoký


      Ve druhém čtvrtletí letošního roku zemřelo o 3 179 více obyvatel, než činil pětiletý průměr z předchozích druhých čtvrtletí. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku, kdy zemřelo o 16 103 více obyvatel, než činil pětiletý průměr z předchozích prvních čtvrtletí, se jedná o výrazné zlepšení.



      10.09.2021 - Růst cen je nejrychlejší za 13 let


      Do ekonomiky se pumpovaly peníze o sto šest. Ve stejné době se přitom pozastavovaly výrobní kapacity, což snížilo množství produktů na trhu. Prudké zdražování je logickým důsledkem těchto činů.



      07.09.2021 - Odložená spotřeba navyšuje tržby obchodníků


      Tržby obchodníků v České republice narůstají výrazně rychleji než ve zbytku Evropské unie. To dokládá dobrou finanční kondici českých domácností, kterým v průběhu pandemie výrazně vzrostly úspory.



      06.09.2021 - Stavby se prodražují. Mnozí lidé nemají peníze na dokončování rozestavěných projektů


      Stavebním firmám se nedaří dodržovat schválené rozpočty, protože dochází k rychlému zdražování materiálů. To může vést k nedokončení mnoha projektů, u kterých dojdou finanční zdroje. Do problémů se dostávají hlavně lidé, kterým banky odmítají navyšovat hypoteční úvěry.





      01.09.2021 - Dvojka na čínském realitním trhu má vážné problémy


      Od začátku roku oslabily akcie společností Evergrande o 70,16 procenta a nadále jsou pod prodejním tlakem. Investoři se obávají, že předlužený realitní gigant může poškodit čínský finanční systém.



      25.08.2021 - Pumpaři ignorují pokles ceny ropy


      Loňské ztráty nutí čerpací stanice, aby si navyšovaly marže na prodeji pohonných hmot. Příliš se proto nehrnou do konkurenčního boje a záměrně přehlížejí pokles ceny ropy na trzích.



      24.08.2021 - Každé sté pivo na světě pochází z České republiky


      Produkce piva se sleduje ve 172 zemích. Pouze ve 37 z nich došlo v loňském roce k navýšení produkce oblíbeného zlatavého moku. Česká republika mezi ně nepatřila a svou produkci snížila z 21,61 na 20,12 milionu hektolitrů. Přesto se stala 18. největším producentem piva na světě a 9. největším v Evropě.



      18.08.2021 - Vyšší úroky na hypotékách sníží tempo růstu cen nemovitostí


      Objem nových hypoték se však stále drží na vysoké úrovni. V červenci si lidé vzali 10 967 hypotečních úvěrů za 35,26 miliardy korun. Průměrná výše hypotéky se přitom pohybovala na úrovni 3,22 milionu korun. Kvůli vysokým cenám nemovitostí si lidé musí půjčovat více peněz, což zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení u lidí s průměrnými a nižšími příjmy.



      17.08.2021 - Afghánská ekonomika padá do propasti


      Pravděpodobně budeme svědky umenšování západního vlivu na afghánskou ekonomiku. Prázdné místo zřejmě zaplní Čína a Rusko.



      04.08.2021 - Řidiči se mohou radovat, ceny pohonných hmot začaly klesat


      Cena ropy klesla na dvoutýdenní minimum, přestože došlo k poklesu zásob černého zlata ve Spojených státech a narůstá napětí v oblasti Středního východu. Ropný trh se totiž dívá s obavami na situaci kolem šíření nových mutací koronaviru. Varianta Delta se rozšiřuje ve Spojených státech a v Číně, což jsou země s největší spotřebou ropy na světě.



      30.07.2021 - Krize skončila, česká ekonomika roste nejrychleji v historii


      Statistici dnes zveřejnili odhad vývoje ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle tohoto odhadu naše ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta, což je nejvyšší růst v novodobé historii České republiky. Dosud nejvyšší meziroční růst ekonomiky byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí 2006. Tehdy se HDP zvýšilo o 7,5 procenta.



      29.07.2021 - Kryptoměnový svět je plný krádeží


      Špatně regulované a do značné míry anonymizované prostředí kryptoměn je pro zloděje doslova požehnáním. Nemůžeme se proto divit, že kryptokrádeže jsou na vzestupu.



      27.07.2021 - Výroky za stovky miliard dolarů


      Kdyby byl akciový trh ovlivnitelný stejně snadno jako kryptoměnový trh, byli bychom v permanentní ekonomické krizi. Dříve, než bychom nastartovali hospodářský růst, spadli bychom do další krize.



      22.07.2021 - Zdražování na čerpacích stanicích končí


      Vysoké ceny na čerpacích stanicích byly vyvolány prudkým růstem ceny ropy. Ta se stala jedním z nejrychleji rostoucích aktiv v letošním roce a svým růstem předčila drtivou většinu jiných komodit i akciových titulů.



      21.07.2021 - Některé chyby se opakují tak často, že mají své vlastní jméno


      Často se investoři poučí z chyb svých předchůdců, až když je sami zopakují a utrpí bolestivé ztráty.



      20.07.2021 - Zdražování jede na plný plyn


      Prudký růst cen ovlivňuje zemědělskou, průmyslovou i stavební výrobu. To se pochopitelně projeví i v růstu koncových cen pro spotřebitele. Je tak zřejmé, že doba plná zdražování rozhodně nekončí.



      16.07.2021 - Rakousko se postavilo proti regulaci hotovosti, kterou plánuje EU


      Hotovostní transakce se zřejmě budou postupně omezovat. To by však nemělo vyústit k jejich úplnému zrušení. Hotovost hraje v ekonomice důležitou roli a slouží jako obrana proti hluboce záporným úrokovým sazbám na bankovních účtech.



      13.07.2021 - Zdražování nás bude provázet celým letošním rokem


      Současné tempo zdražování nepoleví minimálně do konce letošního roku. To nepříznivě dolehne na domácnosti, kterým nenarůstají nebo dokonce klesají příjmy.



      12.07.2021 - Padl cenový rekord za dražbu videohry


      Zapečetěná kopie videohry Super Mario 64 se v aukci prodala za rekordní částku převyšující 1,5 milionu dolarů. Videohra byla vyrobena v roce 1996 a sloužila jako úvodní titul pro konzoli Nintendo 64. Ve své době patřila mezi nejpopulárnější 3D hry.



      09.07.2021 - Izrael prodá Jordánsku 50 miliard litrů vody


      Nedostatek pitné vody komplikuje životy lidí ve více regionech na světě. V budoucnu se může stát příčinou masové migrace. Z těchto důvodů je vhodné podporovat rozvoj technologií na odsolování mořské vody.



      08.07.2021 - Chování spotřebitelů se trvale změnilo


      Tržby na internetu dál rostou, přestože se již otevřely kamenné prodejny. Z toho lze usuzovat, že se chování českých spotřebitelů trvale změnilo a ani po konci pandemie se již nevrátí do starých kolejí.



      07.07.2021 - Chybí stavební materiály, realizace staveb skokově zdražuje


      Ceny vybraných dřevěných, ocelových a izolačních materiálů se meziročně zvýšily o desítky až stovky procent. To dostává do existenčních problémů firmy, které uzavíraly smlouvy na rekonstrukce a výstavbu nemovitostí bez inflačních doložek.





      23.06.2021 - Éra levných peněz končí, úroky se zvyšují


      Růst úrokových sazeb nedokáže okamžitě zabrzdit růst spotřebitelských cen. Dává nám však naději, že ceny v příštím roce porostou pomaleji než letos.



      17.06.2021 - BHS Private Equity Fund dosáhl čistého výnosu 23,11 procenta


      BHS Private Equity Fund se zaměřuje na investice do malých a středních podniků v České republice a na Slovensku. Navzdory komplikacím spojeným s pandemií koronaviru a četným vládním omezením se Fondu v roce 2020 nebývale dařilo. Investorům vytvořil rekordní čistý výnos ve výši 23,11 procenta.



      16.06.2021 - Zdražuje se téměř všechno


      Prudký růst cen byl zaznamenán v zemědělské, průmyslové i stavební výrobě. To bude tlačit na zvyšování koncových cen pro spotřebitele. Doba zdražování tak bude dál pokračovat. Nejvíce na ni doplatí lidé, kterým stagnují či dokonce klesají příjmy.



      14.06.2021 - Nezvládli jsme pandemii a vymíráme, počet obyvatel ČR klesl pod 10,7 milionu


      V rámci pandemie došlo ke statisticky významnému nárůstu počtu úmrtí, což vedlo ke snížení počtu obyvatel České republiky. Na datech lze prokázat, že jsme koronavirovou krizi zvládali velice špatně, takže vzhledem k počtu obyvatel země máme příliš vysoký počet nadúmrtí.



      10.06.2021 - Růst cen zkrotí vyšší úrokové sazby


      Rychlé tempo zdražování bude nutit centrální bankéře, aby zvýšili úrokové sazby v ekonomice. Tím skončí éra uvolněné měnové politiky v České republice. V důsledku tohoto vývoje se zvýší úroky na hypotékách a kurz koruny bude posilovat vůči euru i dolaru.






      Co jsou podcasty a jak je poslouchat?


      Co je to vlastně podcast a jak funguje?

      Podcast je zjednodušeně řečeno předtočený rádiový pořad, který můžete poslouchat prostřednictvím svého telefonu, tabletu nebo počítače. Nejrozšířenější je právě poslech podcastů přes mobilní telefon se sluchátky, jelikož umožňuje efektivně využít čas, který jinak běžně nevyužíváte (například při cestování, sportu atp.). Zcela nejjednodušší je poslouchat podcasty prostřednictvím mobilní aplikace, tzv. čtečky podcastů.

      Jak podcast poslouchat na mobilu?
      Pokud máte iPhone nebo iPad, aplikace na poslech podcastů je na Vašem zařízení již předem nainstalovaná. Samozřejmě, můžete si stáhnout i jiné, k poslechu podcastů určené aplikace třetích stran. Stejnětak pro Android i další operační systémy mobilních telefonů existuje celá řada dostupných aplikací, které Vám dobře poslouží. Ať už zvolíte aplikaci jakoukoliv, budete si muset vyhledat svůj podcast, který chcete poslouchat (tedy například Offline Štěpána Křečka) a přihlásit se k jeho odběru (subscribe). To zaručí, že při vydání nové epizody se Vám tato epizoda automaticky přidá a Vy si ji budete moci okamžitě poslechnout. Pokud máte omezená data, zvolit si můžete možnost stahovat nové epizody, pouze pokud jste připopjeni na wifi. Epizody stahovat nemusíte, můžete je přímo streamovat, ale doporučujeme je stáhnout. Nebudete pak řešit problémy s výpadkem signálu a poslechnete si všechno pohodlně i mimo něj, například i v metru.


      Jak podcast poslouchat na počítači?
      Na notebooku nebo stolním počítači je vše ještě jednodušší. Na Macu můžete sice používat iTunes, ale podcast je umístěn také na webu, na této stránce, odkud si můžete všechny jeho epizody pohodlně přehrát také.


Mohlo by vás také zajímat

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024

Dnes o tom s odvoláním na zdroje píše agentura Bloomberg...

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024

Obchodovat se zřejmě začne ve čtvrtek 21. března pod symbolem RDDT...

Odpojte se, prosím, Offline Štěpána Křečka slaví třetí narozeniny

01.06.2022

Říká se, že aby si člověk mohl udělat o jakékoli situaci správný obrázek, nesmí být sám v jeho rámu. Měl by se spíš vzdálit, zklidnit a zkusit vše pochopit z nadhledu a v souvislostech. Zkrátka se na chvíli odpojit od okolního světa. Právě takovou možnost svým posluchačům pravidelně nabízí podcast Offline Štěpána Křečka, který v těchto dnech oslavuje tři roky od své první epizody. Jak se vybírají hosté podcastu, kdo jím již prošel a jaké jsou plány do budoucna? Na tyto otázky odpověděl sám Štěpán Křeček.

Počet obyvatel České republiky roste

12.06.2019

Na konci prvního čtvrtletí letošního roku měla Česká republika 10 652 812 obyvatel.

Formulář odeslán!

Děkujeme za Váš zájem. Informaci předáváme kolegům,
kteří mají tento produkt na starosti.

top