investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Odpojte se, prosím, Offline Štěpána Křečka slaví třetí narozeniny

01.06.2022

Říká se, že aby si člověk mohl udělat o jakékoli situaci správný obrázek, nesmí být sám v jeho rámu. Měl by se spíš vzdálit, zklidnit a zkusit vše pochopit z nadhledu a v souvislostech. Zkrátka se na chvíli odpojit od okolního světa. Právě takovou možnost svým posluchačům pravidelně nabízí podcast Offline Štěpána Křečka, který v těchto dnech oslavuje tři roky od své první epizody. Jak se vybírají hosté podcastu, kdo jím již prošel a jaké jsou plány do budoucna? Na tyto otázky odpověděl sám Štěpán Křeček.

„I když často vystupuji v médiích, dostane se mi obvykle jen malý prostor k rozebrání složitých témat a často se jen klouže po jejich povrchu,“ vysvětluje autor podcastů, který je zároveň hlavním ekonomem společnosti BHS. „Právě proto má Offline delší stopáž a je tak možné v něm jít opravdu do hloubky. Posluchači tak mohou skutečně pochopit danou problematiku v souvislostech a z různých úhlů,“ doplňuje. Do podcastu jsou zvány zajímavé osobnosti, které často zastupují myšlenky z různých názorových proudů. Při rozhovorech tak mohou zaznívat protichůdné názory na stejnou problematiku. Je proto na samotných posluchačích, aby posoudili, který pohled je jim bližší.

Všechny barvy názorového spektra

V Offlinu tak byli hosté, kteří představují spíš pravicové myšlení, jako je bývalý ministr obrany a zahraničních věcí Alexandr Vondra nebo exguvernér ČNB Miroslav Singer. Z druhé strany ekonomického spektra pak zazněly například myšlenky ekonomky Ilony Švihlíkové nebo ombudsmana Stanislava Křečka. „Nejsme příbuzní,“ poznamenává Štěpán s úsměvem. Podobných kontrastů můžeme najít více. Své konzervativní vidění světa zde přednesl děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, Miroslav Ševčík, ale také filosofující ekonom a liberál Tomáš Sedláček. Co tedy všechny hosty spojuje? Například to, že ač se může jednat o kontroverzní osobnosti, vedou se svým hostitelem věcnou a slušnou diskusi. Ale především jsou to lidé, kteří mají co říct. „Když si posluchač prohlédne seznam všech bez mála devadesáti hostů, najde mezi nimi desítky jmen, která zná. Díky podcastu má tak možnost poslechnout si hlubší diskusi nad vážnějšími tématy s lidmi, kteří už prokázali, že něco umí a v životě něco dokázali,“ vysvětluje Štěpán Křeček. Mezi takové se rozhodně počítají elitní ekonomové jako Radovan Vávra, Mojmír Hampl nebo Eva Zamrazilová.


Přesah mezi obory

Abyste se přesvědčili sami, stačí prolistovat stránky mediahubu na domovském portálu investice.cz. Při tom si nejspíš všimnete ještě jedné zajímavosti – poměrně pestrého výběru různých oborů, ze kterých hosté pocházejí. „Za 30 let si uvědomujeme, že aby se člověk dokázal dobře rozhodovat, musí mít co nejhlubší vhled do celé společnosti. A to není jen jeden obor,“ vysvětluje dále autor. A v dnešním světě, který je čím dál komplexnější, to platí dvojnásob. Proto se v podcastu objevují témata jako geopolitika, psychologie, žurnalistika nebo jiné sociální vědy. Každou z těchto oblastí při tom reprezentují špičkoví představitelé, jejichž názor má velkou váhu. Proto si posluchač v tomto pořadu poslechne například o trendech v energetice od Dany Drábové, o vlivu Číny od Tomáše Etzlera či o dnešních médiích od Jindřicha Šídla. Rozhovory s nimi poskytují potřebný přesah a umožní porozumět trendům, které hýbají světem a ve svém důsledku také samotnými investicemi. Někteří hosté pak přinášejí vhled do oblastí financím přeci jen o něco vzdálenějším, ovšem neméně zajímavým.  Proto se v podcastu objevily osobnosti, jako adiktolog Karel Nešpor, závodník Tomáš Enge, běžec Miloš Škorpil nebo osobní kouč Jaromíra Jágra, Marián Jelínek.

Chytit správnou vlnu

V roce 2019 byl v ČR samotný formát podcastu stále spíše minoritní záležitostí. Málokdo si dokázal představit, že lidé budou ochotní dlouhé desítky minut poslouchat náročné erudované rozhovory. Společnost BHS však prokázala správný odhad společenských trendů. Svůj pořad mimochodem založila na měsíc stejně jako Český rozhlas – Offline Štěpána Křečka tak předběhl naprostou většinu dnes nejúspěšnějších podcastů. A daří se mu výborně i přes to, že za ním nestojí žádný mediální dům a jedná se  o čistě autorskou práci. Možná i díky tomu je na české scéně výjimečný.  Místo na jednodušší zábavu a neformálnost vsadil totiž na odbornou diskusi, vysokou informační hodnotu a důkladný výběr hostů. Zároveň je to jeden z hrstky poslouchaných podcastů, které jsou zdarma a zároveň bez obtěžujících reklam. I díky tomu jeho popularita stále stoupá každý rok o stovky procent.

Pokud Offline Štěpána Křečka baví i vás, budeme moc rádi, když ho podpoříte v anketě Podcast roku. Soutěž probíhá do 5. 6. 2022 a váš hlas nás moc potěší. Hlasovat můžete na tomto odkaze.

Vize do budoucna

Popularita již dohání i samotného Štěpána, kterého lidé poznávají a často ho zahrnují různými dotazy – od rad k investování až po možnost práce ve Štěpánově týmu. Tento zájem je samozřejmě velmi milý a vítaný. Proto vznikla nová emailová adresa, na kterou můžou posluchači směřovat všechny své postřehy, otázky nebo třeba tipy na hosty, které by si přáli v Offlinu slyšet. Stačí napsat na [email protected]. Navázání širší obousměrné komunikace je totiž i jednou z vizí dalšího vývoje života kolem celého projektu. V přípravě je i speciální talkshow s nejzajímavějšími hosty, kteří podcastem prošli. Na tu se můžete těšit již v září.

Dále bude vycházet i sesterský pořad BHS Expres, ve kterém Štěpán plánuje několikrát týdně informovat o aktualitách přímo „z terénu“. Polní jsou často i nahrávací podmínky. Snížená kvalita zvuku je však malá cena za čerstvost informací. Offline si zkrátka poslechnete vsedě, v pohodlí vašeho auta nebo na domácí pohovce, zatímco Expres vám vystačí akorát na několikaminutovou cestu z parkoviště do kanceláře.

Offline Štěpána Křečka dává skutečně možnost odpojit se. Na chvíli se odstřihnout od neustálého frenetického toku instantních informací a na několik desítek minut se spolu s hosty podcastu skutečně soustředěně zamyslet. Společně pak můžete proniknout do hloubky problémů a pochopit současný svět v kontextu zase o něco širším. A na základě kvalitních a aktuálních informací od výjimečných odborníků udělat také svá investiční rozhodnutí. Proto si nenechte ujít nové díly a sledujte nás na podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a YouTube.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top