investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investiční mince Bedřich Smetana pomáhá české kultuře

12.09.2023

BH Securities a.s. a Česká filharmonie uzavřely partnerství pro projekt ražby pamětní investiční SMART mince ke dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany...

BH Securities a.s. a Česká filharmonie uzavřely partnerství pro projekt ražby pamětní investiční SMART mince ke dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany. Unikátní mince má navíc vedle investiční a umělecké hodnoty také přínos filantropický, kdy výnosy z prodeje každého exempláře částečně směřují do České filharmonie a na podporu kulturních počinů festivalu Smetanova Litomyšl. Uměleckého návrhu mince se ujal věhlasný český medailér Michal Vitanovský, vzácná připomínka hudebního velikána je vydávána v limitované sběratelské sérii pěti set kusů.

Zásadní význam osobnosti Bedřicha Smetany pro českou hudbu byl mnohokrát zdůrazněn a odborně zpracován, odpovídá mu také množství Smetanových portrétů, které za posledních 150 let vznikly ve všech výtvarných technikách. Mezi nimi mají čestné místo medaile a mince. U příležitosti 200. výročí narození hudebního skladatele, který je považován za zakladatele české hudby a v širším kontextu i české kultury, přibývá do pomyslné galerie komorního reliéfu další realizace.

Je zřejmé, že inspirativní osobnosti si zaslouží jedinečné ztvárnění. Proto byl k přípravě uměleckého návrhu výroční mince osloven jeden z nejlepších českých medailérů, Michal Vitanovský, autor československého Řádu T. G. Masaryka (1990), českého Řádu bílého lva (1994) a celé řady pamětních mincí, medailí a insignií.

Jakožto zástupce medailérské staré školy pracoval autor čistě tradičními metodami. Ručně vytvářel kresby, rytiny i sádrové formy. Ty byly mimo jiné během letošní Smetanovy Litomyšle vystaveny přímo v rodném bytě skladatele, v přízemních prostorách bývalého zámeckého pivovaru v Litomyšli. Podle těchto forem se následně mince razí z ryzího zlata v jednom z nejmodernějších provozů světa, ve švýcarské slévárně vzácných kovů PAMP. V mincích se tak potkává to nejlepší z rukodělné tradice i nejmodernější technologie. Výjimečnost realizace potvrzuje i omezený náklad, kdy v limitované číslované emisi je vydáno pouhých 500 kusů pro celý svět.

Dvouuncová mince Bedřich Smetana je vyrobena ze zlata o ryzosti 999,9 (24 karátů), má průměr 50 milimetrů a šířku 1,6 milimetru. Kromě symbolické a umělecké hodnoty má vydávaná mince samozřejmě také hodnotu investiční. Navíc se jedná se o tzv. SMART minci. Ty jako takové nesou vždy nominální hodnotu a jsou oficiálním platidlem určitého státu. Díky splnění těchto kritérií jsou osvobozeny od DPH, což je pro sběratele i investory významnou výhodou.

Zakoupení mince přináší přímou donátorskou podporu pro první český orchestr, neboť z každé mince je odvedena filantropická částka směřující do Nadace České filharmonie. Každý, kdo si minci pořídí, se navíc automaticky stává členem Dynamického klubu přátel a mecenášů České filharmonie, a krom dalších benefitů je pro něj v roce 2024 připraven exkluzivní doprovodný kulturní program.

Ražbu samotnou a obchodní vypořádání zajišťuje v součinnosti s Českou filharmonií společnost BH Securities, jeden z nejvýznamnějších českých obchodníků s cennými papíry a přední český distributor komodity investičního zlata, který letos oslavil 30 let působnosti na českém kapitálovém trhu.

Unikátní zlatá mince dorazí do soukromých sbírek investorů a obdivovatelů mincovního řemesla v dubnu roku 2024, tedy symbolicky přesně v době, kdy uplyne 200 let od Smetanova narození. Předobjednávky a rezervace mince byly zahájeny v červenci 2023. Zájemci o minci se mohou více informací o projektu i samotném vzniku unikátní mince dozvědět na webové stránce www.mincesmetana.cz.

„Projekt pamětní ražby SMART mince Bedřich Smetana je pro nás příležitostí propojit svět byznysu a investování se světem umění a špičkové české kultury. Dobrovolný závazek podpory kultury se stal nedílnou součástí filozofie BH Securities, tato iniciativa je tak v plném ⁶souladu s našimi hodnotami.“  Lukáš Trnka, Marketing director, BHS

„Smetanova hudba je vrcholnou oslavou talentu a řemeslného mistrovství. Jsme nadšeni kreativitou a zápalem kolegů z BH Securities a je nám ctí se na projektu výroční mince s Českou filharmonií podílet. Vážíme si i důležitého filantropického rozměru, oslavujeme tak nejen nadčasovou Smetanovu tvorbu, ale díky podpoře příznivců a sběratelů máme možnost pokračovat v rozvoji orchestru, který má ambice patřit mezi absolutní evropskou špičku, stejně jako v synergiích České filharmonie s národním festivalem Smetanova Litomyšl. V neposlední řadě je fascinující být svědky tvůrčí práce mistra Vitanovského a být nablízku procesu, který svojí křehkostí a pečlivostí v mnohém připomíná práci orchestru a jednotlivých hráčů při studování nové náročné skladby.“  Michal Medek, obchodní ředitel, ČF   

BH SECURITIES a.s.

BH Securities a.s. je přední nebankovní obchodník s cennými papíry na českém kapitálovém trhu s působností od roku 1993. Společnost je zakládajícím členem Burzy cenných papírů Praha, České asociace obchodníků s cennými papíry a členem Asociace pro kapitálový trh České republiky. BHS je tvůrcem trhu a pokrývá široké spektrum trhů v ČR, Evropě i USA. Mezi hlavní produkty a služby patří investice prostřednictvím fondů kvalifikovaných investorů, individuální správa majetku, obchodování na kapitálových trzích a investiční zlato.

ČESKÁ FILHARMONIE

Česká filharmonie odehrála svůj první koncert 4. ledna 1896 v Rudolfinu pod taktovkou Antonína Dvořáka. Dnes se jí dostává uznání nejen za kanonické interpretace hudby českých skladatelů, ale je známa také svým silným vztahem k dílu Johannese Brahmse, Petra Iljiče Čajkovského a Gustava Mahlera. Česká filharmonie spolupracuje s nejlepšími českými i světovými sólisty, dirigenty a skladateli. Orchestr vystupuje v nejprestižnějších sálech od USA až po Japonsko a vydává kritikou oceňované nahrávky. Má také ucelenou strategii hudebního vzdělávání od nejmenších dětí až po seniory. V čele orchestru stála celá řada významných osobností od Václava Talicha přes Rafaela Kubelíka, Karla Ančerla a Václava Neumanna až po Jiřího Bělohlávka. Od roku 2018 je šéfdirigentem České filharmonie Semjon Byčkov.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top