investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Inflace se vymyká kontrole

14.02.2020

Meziroční míra inflace v lednu letošního roku vzrostla o...

Meziroční míra inflace v lednu letošního roku vzrostla o 3,6 procenta, což bylo nejvíce od března 2012. Inflace se vzdálila horní hranici tolerančního pásma, která je v úrovni 3,0 procenta. V případě, že by se inflace udržovala nad svým tolerančním pásmem i v následujících měsících, lze očekávat další reakci České národní banky, která by mohla přistoupit k opětovnému zvýšení úrokových sazeb.

Lednový meziroční růst spotřebitelských cen byl znatelný u celé řady základních potravin. Cena vepřového masa vzrostla o 18,9 procenta, cena uzenin o 12,2 procenta, cena ovoce o 14,7 procenta a cena zeleniny o 7,1 procenta. Připlatí si i milovníci neřestí, kteří doplatí na růst spotřebních daní. Ceny alkoholických nápojů vzrostly o 5,2 procenta a tabákových výrobků o 2,0 procenta.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Již tradičně rostly ceny v oddíle bydlení. Například cena nájemného vzrostla o 4,2 procenta, cena vodného o 5,3 procenta, cena stočného o 4,5 procenta a cena zemního plynu o 2,9 procenta. Tyto položky mají ve spotřebním koši významnou váhu, proto měly největší vliv na zvyšování cenové hladiny.

 

Ceny zboží rostly v průměru pomaleji než ceny služeb. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice držela výrazně nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy. Způsobuje to však nepříznivé sociální dopady na lidi, kterým v posledních letech nevzrostly příjmy.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Vzhledem ke zrychlování inflace se rozhodnutí České národní banky o zvýšení úrokových sazeb jeví jako prozíravé. Je třeba inflaci dostat pod kontrolu a k tomu nám růst úrokových sazeb pomůže."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top