investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Dow Jones se poprvé v historii dotkl hranice 40 000 bodů

17.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Reddit podepsal smlouvu s OpenAI

17.05.2024
AIakcietechnologie

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024

Tržní události předchozího dne

V posledních dvou týdnech byli investoři zavaleni výsledky hospodaření, ekonomickými údaji a posledním oznámením Federálního rezervního systému. V nadcházejícím týdnu se přítok kurzotvorných událostí zpomalí a týdenní ekonomický kalendář by měl patřit k nejklidnějším v tomto roce. V pátek investory potěšila dubnová zpráva o pracovních místech, která ukázala, že americký trh práce rostl minulý měsíc pomalejším tempem, čímž se do popředí opět dostala vyhlídka, že Fed letos sníží úrokové sazby. V kombinaci s touto zprávou a dobrými výsledky společnosti Apple skončily všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech. Výsledky společnosti Disney, které se očekávají v úterý ráno před zvoněním, by měly být nejsledovanější zprávou týdne, protože mediální konglomerát by měl předložit své čtvrtletní výsledky. Klíčovými tématy pro investory budou růst počtu předplatitelů streamovacích služeb, návštěvnost parků a letní tržby společnosti Disney. Dále své kvartální výsledky představí společnosti Uber a Lyft, Reddit oznámí své první čtvrtletní výsledky od vstupu na burzu.

V dubnu přibylo v americké ekonomice 175 000 pracovních míst mimo zemědělský sektor, což je méně, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti se rovněž zvýšila o desetinu procenta a meziroční růst mezd zpomalil na 3,9 %, což je nejnižší úroveň od června 2021. Zpomalení růstu pracovních míst po bouřlivém začátku roku 2024 a mzdové tlaky, které se zdají být slabší, stačily investorům k tomu, aby začali očekávat snížení úrokových sazeb ze strany Fedu již v září. Trh práce je stále zdravý ale  Fed potřebuje před snížením sazeb vidět několik měsíců příznivých údajů o inflaci, nebo výrazně oslabující pracovní trh. Přesto by chladnější zpráva o zaměstnanosti neměla být mylně považována za známku toho, že americký trh práce trvale oslabuje. Rick Rieder, hlavní investiční ředitel pro globální fixní výnosy ve společnosti BlackRock, v páteční poznámce napsal, že konzistence amerického trhu práce byla v posledním roce „pozoruhodná“, když průměrný přírůstek pracovních míst za tři, šest a dvanáct měsíců činil 242 000, 242 000 a 245 000. V některých tato čísla dokonce vyvolává skepsi vůči nezávislosti vládních dat. Rieder dodal, že ačkoli očekává zpomalení tempa růstu počtu pracovních míst, „některé z nejčastějších ukazatelů zdraví trhu práce, jako je propouštění, počáteční žádosti o podporu atd. se od března pohybují do strany na nízkých úrovních, což naznačuje jen málo známek hromadného propouštění a relativně zdravý trh práce“.

Do pátku oznámilo výsledky přibližně 80 % indexu S&P 500, přičemž celkový meziroční růst zisků dosáhl 5 %. Podle údajů společnosti FactSet investoři na konci prvního čtvrtletí očekávali, že zisky vzrostou o 3,4 % oproti předchozímu roku. A nejenže tato výsledková sezóna byla lepší, než investoři očekávali, ale nepotvrdil se ani typický vzorec rostoucí opatrnosti analytiků před výsledkovou sezónou v dalším čtvrtletí. To svědčí o pozitivním fundamentálním příběhu, který podporuje letošní tržní rally. Vezměme si například společnost Apple. V pátek si akcie výrobce iPhonů připsaly 6 %. Jeho výsledky za druhé čtvrtletí oznámené ve čtvrtek byly lepší, než se obávalo. A přestože společnost vykázala další meziroční pokles tržeb, v aktuálním čtvrtletí Apple očekává nárůst tržeb o nízké jednociferné číslo. A co je pro investory ještě povzbudivější je fakt, že tržby v pevninské Číně v posledním čtvrtletí vzrostly. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Do pátku oznámilo výsledky přibližně 80 % indexu S&P 500, přičemž celkový meziroční růst zisků dosáhl 5 %. Podle údajů společnosti FactSet investoři na konci prvního čtvrtletí očekávali, že zisky vzrostou o 3,4 % oproti předchozímu roku.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top