investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Hyundai a Kia letos čekají zvýšení prodeje téměř o 10 %

03.01.2023

Jejich loňský prodej přitom kvůli narušení dodavatelských řetězců zaostal...

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její dceřiná společnost Kia čekají, že v letošním roce společně zvýší prodej aut ve světě téměř o deset procent na 7,52 milionu. Jejich loňský prodej přitom kvůli narušení dodavatelských řetězců zaostal za plánovaným cílem asi o čtyři procenta a činil 6,85 milionu vozů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Hyundai plánuje rozšířit podíl na trhu a provozovat ziskově orientované podniky tím, že bude pružně reagovat na změny na trhu, urychlí přechod k elektrifikaci, odpoví na globální ekologické předpisy a bude optimalizovat výrobu, logistiku a prodej podle regionů," uvedla firma. Obě automobilky loni chtěly prodat 7,16 milionu vozů. To se jim ale nepodařilo zejména kvůli nedostatku čipů a komponentů.

Podle analytiků se prodejní cíle obou firem na letošní rok zdají velmi ambiciózní, ale dosažitelné. Zejména vzhledem k odložené poptávce. Obě automobilky podle nich navzdory slabšímu ekonomickému prostředí stále zaznamenávají relativně vyšší objednávky a kupující stále musejí na nový vůz čekat. Analytici ale také upozorňují, že poptávku by mohly zejména ve druhém pololetí utlumit ekonomické překážky, jako jsou například vysoké úrokové sazby.

Hyundai a Kia se společně řadí z hlediska počtu prodaných aut mezi pět největších automobilek na světě. V listopadu 2008 Hyundai oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, zatímco Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top