investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ExxonMobil hodlá do roku 2027 investovat až 25 miliard dolarů ročně

01.12.2021

Americká společnost ExxonMobil, která je největším těžařem ropy ve Spojených státech, plánuje do roku 2027...

Americká společnost ExxonMobil, která je největším těžařem ropy ve Spojených státech, plánuje do roku 2027 roční kapitálové výdaje v rozmezí 20 miliard až 25 miliard USD (449 miliard až 561 miliard Kč). Firma dnes také oznámila, že chce investovat mimo jiné do nízkouhlíkových projektů.

Exxon loni uvedl, že v roce 2021 plánuje kapitálové výdaje v rozmezí 16 miliard až 19 miliard USD a že v letech 2022 až 2025 je zvýší na 20 miliard až 25 miliard USD. Nyní tak plán zvýšených kapitálových výdajů prodloužil o dva roky.


Plán kapitálových výdajů ale možná zklame investory, kteří doufali, že firma sníží výdaje a zvýší výnosy pro akcionáře. Plán vyšších kapitálových výdajů už schválila správní rada, ve které jsou tři noví členové. Ty na jaře zvolili investoři, kteří požadují, aby společnost snížila výdaje, zvýšila výnosy a lépe řešila otázku změn klimatu.


Generální ředitel Exxonu Darren Woods v prohlášení uvedl, že vyšší výdaje jsou zaměřeny na to, aby vytvořily hodnotou pro akcionáře. Umožní firmě pružně reagovat na budoucí změny politiky a technologický pokrok spojený s přechodem na šetrnější energetiku.


Exxon dodal, že z investic do ropných projektů plánuje utratit nejvíce za projekty těžby z hlubokých vod v Guyaně a Brazílii a břidlicového plynu v USA. Firma také plánuje snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů na jednotku produkce ropy a zemního plynu o 40 až 50 procent ve srovnání s rokem 2016. Do roku 2027 chce také až čtyřnásobně zvýšit výdaje na nízkouhlíkové iniciativy na 15 miliard USD ročně.


Minulý měsíc Exxon slíbil, že obnoví odkup svých akcií, za který utratí přibližně pět miliard USD. Na dividendách hodlá vyplatit 16 miliard USD, uvedla agentura Reuters.


Exxon po loňské rekordní ztrátě 22,4 miliardy USD snížil náklady. Zotavení cen ropy v letošním roce ale přineslo firmě zisky, které jí umožnily splatit dluh, udržet vysokou dividendu a investovat do nového nízkouhlíkového podnikání.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Zatímco akciové trhy ve Spojených státech pokořily historická maxima, ceny ropy jsou od historických maxim výrazně vzdálené. Přesto lze říct, že se pohybují na podobných úrovních jako před příchodem pandemie.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top