investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Český průmysl se prozatím ubránil před německou nákazou

08.07.2019

Průmyslová produkce v květnu letošního roku si udržovala solidní růst...

Průmyslová produkce v květnu letošního roku si udržovala solidní růst. Meziročně se zvýšila o 3,2 procenta. K dobrým výsledkům přispěla odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů či výroby pryžových a plastových výrobků. Průmyslová produkce klesla naopak v odvětví výroby nápojů, což mohlo být v porovnání s předchozím rokem způsobeno chladnějším květnem.

Pozitivní zprávou je, že meziročně vzrostly tržby z průmyslové činnosti o 6,9 procenta, což vytváří firmám prostor pro investice a úhradu rostoucích mzdových nákladů. Rovněž pozitivní je růst hodnoty nových zakázek, který se v květnu meziročně zvýšil o 4,1 procenta. Díky rostoucí hodnotě nových zakázek se český průmysl může lépe vyrovnat s německou chřipkou, která se postupně může přenášet do českého hospodářství.

 

České stavebnictví výrazně zpomalilo a v květnu 2019 meziročně vzrostlo pouze o 0,2 procenta. Špatná je situace především v pozemním stavitelství, kde došlo k meziročnímu poklesu o 1,6 procenta. To se projevuje například tím, že v květnu bylo dokončeno pouze 2 562 bytů, což je meziročně méně o 26,6 procenta.

 

Stavebnictví v naší zemi trápí systémový problém, který spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a v katastrofálním fungování stavebních úřadů. Ukazuje se, že pomalé procesy ve stavebnictví brání přílivu většího množství zahraničních investic a dynamičtějšímu rozvoji České republiky. Naše země v tomto ohledu výrazně zaostává za zbytkem Evropské unie.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Německá chřipka může nakazit český průmysl. Naše hospodářství je zranitelné, protože se příliš orientuje na subdodávky. Do budoucna bychom se měli více zaměřit na produkci koncových výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Ty bychom měli být schopni vyvážet do celého světa."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top