investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Akcie řetězce obchodů Pepco na burze ve Varšavě debutovaly silným růstem

26.05.2021

Na burze ve Varšavě se dnes začalo obchodovat s akciemi řetězce obchodů Pepco...

Na burze ve Varšavě se dnes začalo obchodovat s akciemi řetězce obchodů Pepco, které hned v úvodu přidávaly kolem osmi procent. V letošním roce je to tam největší primární veřejná nabídka akcií (IPO). Vlastníkem firmy Pepco Group je konglomerát Steinhoff z Jihoafrické republiky, Pepco ale působí na mnoha trzích včetně České republiky a Polsko je pro něj klíčovým trhem.

Akcie podniku znamenají další vzpruhu pro varšavskou burzu, která je už teď významným trhem ve střední a východní Evropě. Nových emisí tam přibývá svižným tempem, i když například polský výrobce a provozovatel samoobslužných doručovacích boxů InPost se burze ve Varšavě vyhnul. Firma v lednu své akcie umístila na burze v Amsterodamu, což zdůvodnila záměrem expandovat do zahraničí.


Společnost Pepco cenu svých akcií v primární emisi stanovila na 40 zlotých. Hodnota firmy tím dosáhla zhruba 23 miliard zlotých (PLN; přes 130 miliard Kč). Po zhruba osmiprocentním růstu hned v úvodu obchodování zájem o akcie nepolevil a krátce před 11:00 SELČ kurz činil zhruba 43,60 PLN. To znamenalo růst o 9,1 procenta.


Ředitel analytického týmu v makléřské společnosti BM BNP Paribas Michal Krajczewski podle tiskové agentury PAP řekl, že akciím Pepco k úspěšnému debutu pomohl jednak příznivý trend na kapitálových trzích, jednak i fakt, že cena akcií byla stanovena pod maximální hodnotou předběžného pásma. Šéf analytiků v makléřské společnosti Millenium DM Marcin Materna upozornil, že akcie by se mohly dostat do indexu velkých firem WIG20.


Primární nabídka zahrnuje 92,4 milionu akcií v hodnotě 3,7 miliardy zlotých. Steinhoff navíc umístil část svých akcií přímo, získali je někteří věřitelé tohoto jihoafrického podniku. Celkový hrubý výnos z prodeje akcií tak dosahuje asi 4,6 miliardy zlotých (26,1 miliardy Kč). Společnost Pepco žádné nové akcie pro účely primární nabídky nevydala, všechno jsou to akcie, které prodal Steinhoff. Jeho podíl ve firmě se tak snížil na 78,9 procenta, uvedla agentura Reuters.


"V procesu primární veřejné nabídky akcií jsme se setkali se silným zájmem institucí i drobných investorů. Vítáme všechny naše nové akcionáře," uvedl šéf společnosti Pepco Andy Bond, který dříve řídil britský řetězec supermarketů Asda.


Pepco v Británii vlastní řetězec obchodů Poundland a v dalších evropských zemích pak značky PEPCO a Dealz. Celkem v 16 zemích provozuje více než 3200 diskontních prodejen, kde ale není možné nakupovat on-line. V tomto finančním roce chce Pepco v Evropě otevřít 400 obchodů a značku PEPCO se snaží rozšířit i mimo střední a východní Evropu. Ve východní Evropě se tato značka za rok 2020 podle hodnoty prodaného zboží umístila druhá za švédským oděvním řetězcem H&M, uvedla společnost pro výzkum trhu Euromonitor.


Řetězec Pepco chce do pěti až sedmi let ztrojnásobit počet obchodů a dosáhnout základního zisku více než jedné miliardy eur (asi 25,5 miliardy Kč).


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top