investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Akcie Pilulky stouply o 18 procent na 500 korun za kus

26.10.2020

Akcie společnosti Pilulka Lékárny, která se dnes začala obchodovat na trhu Start pražské burzy...

Akcie společnosti Pilulka Lékárny, která se dnes začala obchodovat na trhu Start pražské burzy, zaznamenala rekordní objem obchodů i růst kurzu. Obchodování bylo zahájeno za upisovací cenu 424 Kč a ukončilo jej na ceně 500 Kč. Nárůst kurzu byl tedy o 17,92 procenta. Objem obchodů činil 29,64 milionu Kč, informovala ČTK pražská burza.

V RM-systému se zatím zobchodovalo dalších 5,5 milionu korun, uvedl šéf investiční platformy Portu od Wood & Company Radim Krejčí. Zájem měli podle něho především investoři, na něž se při úpisu nedostalo. Ti se dnes snažili dokoupit a podávali objednávky do aukčního systému i za ceny výrazně převyšující 600 korun. V dalších dnech bude akcie Pilulky hledat svou rovnovážnou úroveň, na které se ustálí. "Nebyl bych překvapen, kdyby cena o něco poklesla, nicméně neočekávám, že se podíváme zpátky k upisovací ceně," odhadl.


"Dnešní aukce potvrdila obrovský zájem po e-commerce titulech. Při současné euforii může růst ceny akcií Pilulky pokračovat i nad 600 korun za akcii," řekl ČTK partner společnosti Starteepo František Bostl. S rostoucí cenou se však podle něj akcie Pilulky více a více vzdalují reálné hodnotě společnosti, a tak tedy i pražská burza má konečně svoji malou technologickou bublinu.


Pilulka Lékárny upsala své akcie v celkovém počtu 725.040 kusů za cenu na horní hranici cenového rozpětí 350 až 424 Kč. Hodnota společnosti po úpisu činí 1,06 miliardy korun. Společnost obdržela od investorů 307,417 milionu Kč, což je dosud nejvyšší částka získaná v rámci úpisu na trhu Start.


Skupina lékáren Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu. Na konci srpna firma oznámila, že utržila v prvním pololetí 1,6 miliardy korun, meziroční nárůst činí 45 procent. Internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny utržily o třetinu víc než ve stejném období loni.


Pilulka provozuje 155 kamenných lékáren v Česku, jednu kamennou lékárnu na Slovensku a internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro.


Burzovní trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu. Jako poslední na něj o prázdninách vstoupila softwarová společnost eMan.


Zdroj: ČTK



"START je trhem pro menší inovativní společnosti s hodnotou od velikosti 25 milionů korun, které chtějí získat nový kapitál, případně jejichž majitelé chtějí částečně nebo zcela ze stávajícího podnikání vystoupit a kapitalizovat tak svoji dosavadní činnost."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top