investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

OPEC je v pasti kvůli americké ropě

13.10.2017

Cena americké ropy WTI se překuluje sem a tam okolo hranice 50 dolarů za barel. Zdánlivě je vše v pořádku. OPEC je ale možná v pasti...

Cena americké ropy WTI se překuluje sem a tam okolo hranice 50 dolarů za barel. Zdánlivě je vše v pořádku. OPEC je ale možná v pasti. Začíná na pouhé udržení ceny ropy na současných úrovních používat slovní munici čím dál silnějšího kalibru a pomalu mu dochází náboje. Naposled šéf OPECu vyzval severoamerické těžaře, aby byli rozumní a těžbu dobrovolně omezili. Ti k tomu ale nemají ekonomický důvod. Trh v USA přirozeně vybral ty nejsilnější a ti dokáží prosperovat i při současných cenách ropy.

Z politických důvodů je domluva OPEC a nečlenů, kteří se k dohodě již přidali nebo zvažují přidání, se severoamerickými těžaři velmi nepravděpodobná vzhledem k tomu, že země typu Ruska, Iránu nebo Venezuely nepatří politicky zrovna k největším kamarádům USA, mírně řečeno, a USA na tyto země často uvalují sankce.

Ještě výraznější omezení těžby by bylo velmi náročné dojednat. Navíc případný růst ceny ropy by i tak vedl k další ztrátě tržního podílu zemí OPEC, protože vyšší ceny by severoameričtí těžaři promptně využili k dalšímu zvýšení produkce. OPEC pravděpodobně uspěje v přidání dalších zemí k existující dohodě, nicméně tento krok je pravděpodobně již zahrnut v cenách a sezónně nejslabší týdny a měsíce pro ceny ropy se neúprosně blíží.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top