investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024

Tržní události předchozího dne

Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly. Index Nasdaq Composite skončil v plusu a přidal přibližně 0,1 %. Index S&P 500 skončil těsně nad nulou, zatímco Dow Jones Industrial Average uzavřel se ztrátou přibližně 0,1 %.

Výnosy dluhopisů ve středu vzrostly, což byl v poslední době pro akcie zejména protivítr. Výnos desetiletých státních dluhopisů vzrostl přibližně o šest bazických bodů na 4,66 % a pohyboval se tak poblíž nejvyšší úrovně z roku 2024. Akcie Tesla mezitím vyskočily o zhruba 12 % poté, co slib výrobce elektromobilů urychlit uvedení cenově dostupnějších modelů zastínil jeho nevydařené čtvrtletní hospodaření. Výsledky Tesly tak posílily již tak velké naděje na zisky velkých technologických společností, které by mohly oživit rally na trzích. Pozornost je nyní upřena na zprávu společnosti Meta, která má být zveřejněna po uzavření trhu. Majitel Facebooku je v centru pozornosti poté, co prezident Biden schválil zákon, který by mohl vést k potenciálnímu zákazu konkurenčního TikToku. Microsoft a Alphabet vykáží výsledky ve čtvrtek. 

Akcie v tomto čtvrtletí zatím reagují na zveřejněné výsledky hůře než obvykle. Stratégové to z velké části přičítají masivní rallye na začátku roku. Stratég Citi Drew Pettit uvedl, že oblasti trhu, jako jsou polovodiče, již mají ve svých akciích zakalkulováno velké množství růstu. "Nepotřebujete jen překonat odhady zisků a tržeb a držet výhled vysoko, potřebujete zvýšit důvěru ve velmi dobrou dlouhodobou trajektorii těchto společností". A to doposud investorům dokázalo poskytnout jen málo společností. Společnosti Netflix a JPMorgan, jejichž akcie za poslední rok výrazně posílily, investory zklamaly tím, že navzdory překonání odhadů nezvýšily své výhledy. V oblasti polovodičů zklamala společnost ASML, pokud jde o předobjednávky, a společnost TSMC byla ohledně poptávky po zbytek roku 2024 opatrná. Obě akcie se po jejich údajích obchodovaly níže. V úterý večer společnost Texas Instruments překonala odhady Wall Street ohledně výhledu tržeb za aktuální čtvrtletí a akcie po této zprávě vyskočily o více než 6 %, což přispělo k Pettitovu názoru, že klíčové je v tomto čtvrtletí překonání a zvýšení výhledu tržeb.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie v tomto čtvrtletí zatím reagují na zveřejněné výsledky hůře než obvykle. Stratégové to z velké části přičítají masivní rallye na začátku roku.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top