investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly plošné zisky

13.03.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie si v úterý připsaly plošné zisky i přesto, že klíčové údaje o inflaci byly vyšší, než se očekávalo. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 1,1 % a uzavřel na novém rekordu, zatímco technologický Nasdaq Composite po dvou dnech ztrát vzrostl zhruba o 1,5 %, v čele se 7% ziskem čipového gigantu Nvidia. Průmyslový index Dow Jones si polepšil přibližně o 0,6 %.

Celková inflace USA mírně přestřelila očekávání, když v únoru meziměsíčně vzrostla o 0,4 % a meziročně o 3,2 %. Jádrový index spotřebitelských cen přestřelil očekávání trochu více s meziměsíčním růstem 0,4 % a meziročně o 3,8 %. Zajímavá je ovšem reakce trhu na tyto inflační údaje - akciové trhy rostly, výnosy státních dluhopisů naopak nerostly a zlato klesalo. V podstatě se stal opak toho, co by dávalo při současném tržním sentimentu smysl. Na podnikové frontě vyskočily akcie společnosti Oracle přibližně o 12 % díky známkám, že databázový gigant dělá pokroky v oblasti cloud computingu.

Únorová zpráva o inflaci představovala poslední inflační tisk před dalším politickým rozhodnutím Fedu 20. března. Investoři doufají, že centrální banka letos sníží úrokové sazby. Podle údajů skupiny CME trhy po zveřejnění údajů počítaly s téměř 100% pravděpodobností, že Fed ponechá příští týden sazby beze změny. Trh stále do značné míry očekává, že centrální banka začne snižovat sazby na svém červnovém zasedání, a oceňuje zhruba 60% šanci na snížení. Tato očekávání zůstávají beze změny navzdory vyšším než očekávaným inflačním údajům. Únorový index spotřebitelských cen v členech Fedeu nevzbudí větší důvěru v to, že inflace je na udržitelné cestě k jejich 2% cíli. Pesimistickým scénářem je nyní scénář, kdy jsou sazby vyšší po delší dobu, kdy se inflace opět zrychluje a dlouhodobá inflační očekávání se zvyšují, což nutí Fed pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Ačkoli je to možný scénář, zatím se zdá být nepravděpodobným, zejména proto, že se očekává dezinflace v důsledku nižšího tržního nájemného a zpomalení růstu nominálních mezd.

Akcie společnosti Apple v posledním měsíci výrazně zlevnily. Akcie této technologického gigantu oslabily o 8,5 % od počátku roku a zaostaly tak za růstem indexu S&P 500. Odborníci jako hlavní důvod slabosti akcií uvádějí zklamání z toho, že Apple zatím neodhalil své plány v oblasti umělé inteligence. Sentimentu nepomohly ani obavy o tempo čínské poptávky. Ve hře však může být i něco víc, například atraktivita Nvidie, která velikostně může brzy překonat Apple a navíc od počátku roku vede trhy nahoru, což představuje konkurenci pro Apple. Dále obavy z Číny - data naznačují, že poptávka v Číně je obecně nízká a v rámci chytrých telefonů Apple možná ztrácí tržní podíl. Za zmínku stojí i obavy z regulace - zejména obavy kolem důsledků antimonopolních zákonů, především v EU. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Únorová zpráva o inflaci představovala poslední inflační tisk před dalším politickým rozhodnutím Fedu 20. března. Investoři doufají, že centrální banka letos sníží úrokové sazby.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top