investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024

Nejrychleji ze všech zemí Evropské unie...

Ceny zemědělských výrobců se v březnu meziročně snížily o 13,2 procenta. Jednalo se již o jedenáctý měsíc v řadě, kdy došlo k poklesu cen. V rostlinné výrobě došlo ke snížení cen o 15,5 procenta a v živočišné výrobě o 10,5 procenta. Některé položky však prudce zdražily. Jedná se například o ovoce či brambory. Podle Eurostatu již tři měsíce v řadě klesají ceny potravin v České republice nejrychleji ze všech zemí Evropské unie.

V březnu došlo k meziroční stagnaci cen průmyslových výrobců. Ceny potravinářských výrobků klesly o 5,0 procenta. Zlevnily především oleje a tuky o 22,2 procenta či mlýnské a škrobárenské výrobky o 19,8 procenta. Naopak vzrostly ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 3,7 procenta či ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 2,6 procenta.

Ceny stavebních prací v březnu meziročně vzrostly o 1,6 procenta. Naopak ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví zlevnily o 1,8 procenta. Postupné rozbíhání hypotečního trhu pomůže oživit české stavebnictví, které je však dlouhodobě sevřeno ve svěrací kazajce přeregulovaných stavebních předpisů.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Ceny v průmyslu i stavebnictví se stabilizovaly a meziročně se mění jen velice mírně. Naopak ceny v zemědělství dál prudce klesají. To způsobilo, že potraviny v České republice zlevňují nejrychleji ze všech zemí Evropské unie již tři měsíce v řadě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top