investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak zareagují trhy na prezidentské volby v USA?

08.11.2016

Donald Trump, nebo Hilary Clintonová? Rozhodnutí se blíží, prezidentská volba v USA propukne již 8. listopadu. Na rozhodnutí netrpělivě čekají nejen Američané, ale lidé na celém světě...

Donald Trump, nebo Hilary Clintonová? Rozhodnutí se blíží, prezidentská volba v USA propukne již 8. listopadu. Na rozhodnutí netrpělivě čekají nejen Američané, ale lidé na celém světě. Výsledky voleb vyhlížejí i trhy. Jak na ně zareagují?


Může to být podobné jako s hlasováním o Brexitu. Nikdo si ho nepřipouštěl. A když pak Britové rozhodli, že Evropskou unii opustí, bylo to velké překvapení. Podobně je Hilary Clintonová favoritkou prezidentských voleb a vítězství nevyzpytatelného Donalda Trumpa se jeví jako nepravděpodobné. Nebudeme přesto nakonec podobně zaskočeni?

„Pokud by to byl pro trhy šok srovnatelný s Brexitem, vzpomeňme si, že reakce na trzích trvala zhruba týden a ten hlavní šok zhruba den dva. Je to dobré přirovnání: překvapení to bylo velké, a stejně to s trhy prakticky nic neudělalo, pomineme-li výrazné oslabení britské libry

a posílení akcií denominovaných v britských librách. Ale jejich hodnota v eurech či v dolarech zůstala prakticky stejná,“ říká Martin Vlček, analytik BHS.

Přesto je již dnes na globálních trzích v souvislosti s volbami patrná nervozita. Je zároveň zřejmé, že předvolební rétorika je plná populismu, slibů, vzájemného napadání kandidátů. Cíl je jasný, oslovit voliče. S reálnou politikou to nemusí mít nakonec nic společného a pro trhy nemusejí být relevantní.

Obavy farmaceutických firem

Přesto Martin Vlček upozorňuje na jednu zásadní možnou variantu. Kdyby Hilary Clintonová vyhrála a zároveň by demokratická strana získala většinu v obou komorách parlamentu, mohla by nastat situace, že by si demokraté po osmi letech tahanic prosadili, co by chtěli. Pravděpodobnost, že se to stane, ale není příliš vysoká.

„To by teoreticky mohla být na trzích černá labuť, Black Swan, tedy investičním slangem nečekaná událost. Ale nepředpokládám, že by k tomu mělo dojít. Spíše si myslím, že Clintonová vyhraje, ale bude mít problém prosadit celou svou agendu. Takže dopad na trhy nebude takový, jako se dnes obávají, třeba ve farmaceutickém průmyslu,“ říká Martin Vlček.

Proč právě farmaceutický průmysl? Během kampaně využila Hilary Clintonová argumenty typu, že jsou léky předražené a je potřeba je kontrolovat. Její výroky útočily jednak na celý sektor, jednak na konkrétní firmy, takže bylo těžké do segmentu investovat. Investoři nevěděli, kdy se objeví zprávy, že se prošetřují ceny léků nějaké firmy a její akcie následně spadnou o deset až dvacet procent za noc.

Trumpův triumf a růst protekcionismu

Naproti tomu vítězství Donalda Trumpa by se dalo považovat také za morální vítězství Ruska, které ho otevřeně podporuje, a tato varianta by určitě měla vliv i na globální obchod. Na propojení světa a obchodování mezi zeměmi.

„Tempo růstu se zpomaluje, a kdyby nastoupil Trump, byla by velká – a řekl bych oprávněná – obava, že by se politika USA stala více protekcionistickou, a to by nezůstalo bez odezvy ostatních zemí. Roztočila by se opačná spirála k tomu, jak jednotlivé země dnes podporují obchod. Mohla by světovou ekonomiku vrhnout do recese,“ naznačuje Martin Vlček.

Tyto kroky by byly v podání Donalda Trumpa logické. Jeho typičtí voliči, bílí Američané nižší střední třídy, jsou nespokojení. Mnoho z nich v rámci outsourcingu přišlo o dobře placenou manuální práci, právě ve prospěch například Číny. Zatrpkli. Jsou důkazem toho, že globalizace sice někomu pomohla, jiní z ní ale neprofitují, právě naopak. Donald Trump dokáže tyto voliče oslovit.

Proti tomu stojí pochyby, co dokáže prezident reálně ovlivnit. Říká se totiž, že systém a administrativa zpracuje jakéhokoli prezidenta. Musí dělat kompromisy a zvažovat věci, které ho předtím, než nastoupil do funkce, ani nenapadly.

„Trhy se každopádně po volbách zhoupnou. Nejistota na nich panuje už teď. Nikomu se před volbami nechce riskovat a nastoupit do nějakých pozic, když za pár dní bude jasno. Investor raději přijde o první procenta trendu, než aby skočil na špatnou stranu. Ale z dlouhodobého hlediska na trhy nebudou mít volby velký vliv. Významnější bude dopad úrokových sazeb, které by měla americká centrální banka FED ještě v letošním roce o čtvrt procenta zvyšovat,“ upozorňuje Martin Vlček.

Jediné riziko, které by mohlo volatilitu na trzích prodloužit, by se mohlo naplnit za předpokladu, že by Donald Trump právně napadl vítězství Hilary Clintonové, což již v předvolebním čase několikrát zmínil. Nejistota by se protáhla a s trhy by to mohlo na několik dní zamávat.

Jinak lze očekávat scénář, k jakému došlo například v souvislosti s již zmíněným Brexitem: týden volatility před volbami a pár dní po volbách. Pak si trhy najdou něco dalšího, čeho se budou obávat. Pro tento scénář hovoří ještě jeden fakt: nový prezident nastupuje v polovině ledna, do té doby se nemůže nijak projevit. Samozřejmě jinak než verbálně.

 

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top