investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nemovitosti jsou v kurzu. Objem hypoték letos bude rekordní

17.08.2016

Nízké úrokové sazby trápí investory. Na peněžním a dluhopisovém trhu je dnes složitější vydělat. Naopak investice do nemovitostí zažívají ......

Nízké úrokové sazby trápí investory. Na peněžním a dluhopisovém trhu je dnes složitější vydělat. Naopak investice do nemovitostí zažívají díky nízkým úrokům boom. Hypotéky lámou rekordy a kromě vlastního bydlení si řada lidí pořizuje nemovitosti i na investice.

„Nemovitosti do konzervativního portfolia patří. Ale určitě bych prostředky diverzifikoval a nechal část v hotovosti, část v dluhopisech, v termínovaných vkladech či dividendových akciích. Samozřejmě podle profilu investora,“ říká Martin Vlček, analytik BHS.

Nemovitosti, třeba na rozdíl od zlata, vynášejí hned dvakrát. Jednak se v čase zvyšuje jejich hodnota, což prakticky kopíruje inflaci, jednak pravidelně generují zisky z pronájmu, pokud je tedy pořizujete na investici s potenciálem je pronajímat. Podle propočtů je možno tímto způsobem generovat zisk až pět procent ročně, samozřejmě za předpokladu, že získáte levně atraktivní nemovitost, kterou se vám podaří trvale pronajmout.

Na rozdíl od tradičních investic je ale potřeba vést v patrnosti, že u nemovitostí je třeba počítat s investičním horizontem alespoň deset let. Na rozdíl od například dluhopisů či akcií jsou nemovitosti výrazně méně likvidní. Spekulovat tedy na cenu nemovitostí s tím, že ji letos výhodně získáte a napřesrok se ziskem prodáte, nedává smysl. Už kvůli transakčním nákladům spojeným s prodejem a daním.

Pořízení nemovitosti na investice nahrávají současné nízké úrokové sazby na hypotéce. Vyplatí se pořídit více nemovitostí s využitím hypotečního úvěru a ty pak pronajmout, protože díky takzvanému pákovému mechanismu vyděláte víc – do zisku se promítne rozdíl mezi tím, co vydáte na splátku úvěru a tím, co za pronájem utržíte. I zde je ale potřeba mít na zřeteli, že současné výhodné podmínky nemusejí trvat věčně. Proto ve svých kalkulacích s touto variantou počítejte.

Na druhé straně o atraktivitě nemovitostí a úvěrů na bydlení nejlépe vypovídá, že letošní rok by měl být podle odhadů analytiků rekordní: budou poskytnuty hypotéky ve výši 200 milionů až čtvrt miliardy korun! A přestože se připravuje zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, lze očekávat, že při současných úrokových mírách budou nadále oblíbené.

Služy jako AirBnB pronájmům nahrávají


Už jste slyšeli o AirBnb nebo jste tuto službu využili? Jde o internetový server, na němž si můžete krátkodobě ale poslední dobou už i dlouhodobě pronajmout nemovitost kdekoli na světě od konkrétního majitele. Díky AirBnb získáte snadno zájemce o pronájem vaší nemovitosti a když se vám byt podaří pronajímat pravidelně, generuje vám zajímavý zisk.

Samozřejmě zde platí to, co u bytů či domů obecně: musí být na atraktivní lokalitě a nesmí mít vysoké provozní náklady. Manažer české AirBnb letos na jaře pro časopis Reflex uvedl, že Praha představuje čtvrtý nejvýznamnější trh ve střední a východní Evropě. Samozřejmě nejvíce hostů nalákáte na byty v centru města, ale pozor: třeba pro Poláky jsou atraktivní byty na Černém Mostě, kde snadno zaparkují a odkud se dobře dostanou do centra.

Pro řadu lidí jsou samozřejmě atraktivnější dlouhodobé pronájmy, kdy se nemusejí starat. Zde je z pohledu efektivity nákladů výhodné pořídit více nemovitostí v jednom domě nebo alespoň v jedné lokalitě. O tom, že rizika nelze eliminovat ani u nemovitostí, svědčí i pokles jejich hodnoty během krize v letech 2008 a 2009. Od té doby už ale ztrátu smazaly a v současné době jejich ceny zejména v Praze, ale i v dalších větších městech rostou.

„Nemovitosti jsou hmotné aktivum. Je to částečně podobná investice jako zlato s tím, že jsou méně likvidní. Na druhé straně na rozdíl od zlata generují příjem v podobě nájmů. A popravdě: zlato nejde také bez výhrad považovat za ryze bezpečný přístav, což dokazují velké výkyvy v jeho ceně. Velká část poptávky po zlatě je spekulativní, od investorů. A vzniká právě v době, kdy v něm ten bezpečný přístav hledají,“ upozorňuje Martin Vlček.

Alternativa: nemovitostní fondy
 

Pokud nechcete investovat do vlastních nemovitostí a vystavovat se rizikům spojeným s pronájmem, můžete investovat do nemovitostních fondů. Ty udělají vše za vás a za prostředky, které vložíte, se podílíte na výnosu. V těchto fondech bývají zahrnuty zejména komerční nemovitosti jako administrativní budovy či nákupní centra a výnosy z nich se pohybují v řádu jednotek procent – jde tedy o typickou konzervativní investici.

„V nabídce BHS tyto fondy aktivně nemáme, jsme schopní klientům nabídnout investice s vyššími potenciálními výnosy. Na mysli mám třeba Private Equity Fund, v němž investujeme do malých a středních podniků s velkým potenciálem. Pokud by ale klient měl o investici do nemovitostního fondu zájem, jsme schopni analyzovat ty, co jsou na trhu, a doporučit klientovi ten z našeho pohledu nejlepší,“ doplňuje Martin Vlček. 

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top