investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Brexit kam se podíváte

20.06.2016

Deníky napříč internetem píší o tom, co již referendum o Brexitu způsobilo a jaké následky přinese výsledek. Referendum se koná již za tři dny a nervozita stoupá.

Brexit doslova zaplavil všechna evropská zpravodajství a i většinu zahraničních. Celý svět nyní sleduje referendum, které může zásadně ovlivnit evropskou i světovou ekonomiku a média upozaďují ostatní aktuality.

Deníky napříč internetem píší o tom, co již referendum o Brexitu způsobilo a jaké následky přinese výsledek. Referendum se koná již za tři dny a nervozita stoupá.

Hospodářské noviny dnes píší o tom, jak Brexit ovlivňuje dění na finančních trzích. Deník cituje analytiky, kteří vesměs varují, že sice blížící se hlasování o Brexitu, může vábit k odvážným hrám s penězi, jde ale podle jejich vyjádření jde o spekulace, do nichž se mohou pustit jen zkušenější investoři.

Idnes.cz řeší Brexit z pohledu Skotů. Ti chtějí být součástí EU, ale Brexit je pro ně šance na nezávislost. Průzkumy veřejného mínění před referendem hovoří jasně. Nadpoloviční většina Skotů by ráda zůstala v Evropské unii. Přesto je skotská otázka jedním z nejzajímavějších témat britského referenda. Pokud Británie po osudném 23. červnu setrvá v EU, proevropští Skotové budou spokojeni, zároveň si však zavřou dveře k případnému dalšímu referendu o samostatnosti.

Bloomberg.cz dnes poskytl takové okénko do budoucnosti, jak by mohl vypadat svět den po odchodu U.K. z EU, pokud by referendum vyhráli příznivci Brexitu. ,,Den poté'' by dle článku zřejmě vypadal následovně: na devizových trzích převládá zmatek, Libra a Euro klesají, dochází k mediálnímu šílenství plného obviňování z toho, kdo způsobil odchod U.K. z EU. Podezřelých a viníků by bylo jako v románech od Agathy Christie a vina by jistě padla i na Davida Camerona, jenž by byl obviňován z prosazování referenda.

Reflex.cz se svým aktuálním článkem k Brexitu zaměřil na rozklíčování toho, kdo je Británii pro Brexit a kdo pro setrvání v EU. Na jedné straně, která podporuje Brexit stojí provinční Anglie, tedy v praxi celá nejlidnatější země Spojeného království s výjimkou jejího hlavního města Londýna. Ten naopak tvoří společně s oblastmi, které mají keltskou tradici, hlavní součásti „proevropské osy“.

Ať už dopadne referendum jakkoliv, jisté je, že se jedná o důležitý milník současnosti, který svým výsledkem ovlivní budoucnost světové ekonomiky i politiku napříč kontinenty, jak to dopadne, se dozvíme za několik dní.

Zdroj: HN – Jiří Hovorka, iDnes – Oldřich Mánert, Bloomberg – Mohamed El-Erian, Reflex – Petr Sokol.

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top